1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Al 6000 arrestaties in Turkije na mislukte staatsgreep

In Turkije zijn tot nu toe 6000 mensen opgepakt in verband met de mislukte staatsgreep van vrijdagavond. Minister van Justitie Bekir Bozdag verwacht dat nog meer verdachten worden opgepakt, meldt het Turkse televisiestation NTV.

Gisternacht werden al veel militairen door de politie opgepakt. Daarnaast werd gisteren bekend dat 2745 Turkse rechters op non-actief zijn gesteld. Een aantal van hen is gearresteerd.

"Er wordt nu nog gezocht naar een aantal mensen uit het leger. Het zou dan vooral om officieren gaan die zich uit de voeten hebben gemaakt", zegt NOS-correspondent Kees Elenbaas. "Afgelopen nacht zijn in het land nog een aantal mensen aangehouden. Uit alles blijkt dat de regering de situatie nu onder controle heeft."

Gevaar geweken

Gisteren waarschuwde president Erdogan nog voor een mogelijke tweede couppoging. "Hij heeft toen nog eens herhaald dat het ging om een deel van de strijdkrachten, om een 'tumor' die verwijderd moest worden. Inmiddels is het gevoel weggeëbd dat er nog een poging tot een staatsgreep kan volgen", zegt Elenbaas.

De rust is weer teruggekeerd in de straten van Ankara en Istanbul. "Gisteravond stond het Taksimplein nog vol feestende aanhangers van Erdogan. Nu is daar niemand te bekennen. Ook in de rest van Istanbul is het erg rustig voor een zondagochtend. Er zijn amper mensen op straat", zegt Elenbaas.

Vrijbrief

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zegt dat de couppoging geen vrijbrief mag zijn voor president Erdogan om democratische grondbeginselen te omzeilen.

"De mislukte coup betekent niet dat Erdogan nu een blanco cheque heeft gekregen om zuiveringen door te voeren; de overheid moet zich gewoon aan de wet houden", zei Ayrault vanmorgen in een interview op de Franse televisie.

De Russische president Poetin heeft de opstandelingen veroordeeld. In een telefoongesprek met Erdogan zei hij verder dat die de veiligheid van Russische burgers in Turkije moet beschermen. Poetin en Erdogan hebben afgesproken dat ze elkaar op korte termijn ontmoeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl