Aanhangers van Erdogan op het Taksimplein in Istanbul
NOS Nieuws

Erdogan-aanhangers vieren mislukken staatsgreep

De coup in Turkije was bedoeld om Erdogan omver te werpen, maar het lijkt erop dat de mislukte staatsgreep de macht en populariteit van de president alleen maar hebben vergroot. Tienduizenden mensen gingen gisteravond en vannacht de straat op in een aantal Turkse steden om hun steun te betuigen aan Erdogan.

Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van de regering om de straat op te gaan "om de democratie te vieren". Duizenden verzamelden zich in de grote steden. Ze zongen en zwaaiden met vlaggen. Anderen gingen in gebed en scandeerden 'God is groot'.

In Istanbul verzamelde een menigte zich op het Taksimplein, waar mensen op het monument ter ere van de republiek gingen staan met de Turkse vlag. Enkele tientallen mensen zijn daar de hele nacht gebleven. Ook in de hoofdstad Ankara gingen mensen de straat op. "We staan hier voor de democratie", zei een oud-militair tegen het persbureau AP.

Volgens de Nederlandse journalist Melvyn Ingleby gingen vooral in wijken waar de AK-partij veel aanhang heeft mensen de straat op. In delen van Istanbul waar de Turkse oppositiepartijen veel achterban hebben, was de sfeer minder uitbundig, zegt hij. En in de wijk Gazi, waar veel links-radicale Turken wonen, gingen mensen op de vuist met de politie.

Aanhang Erdogan viert dag na de mislukte coup feest in Istanbul

Meteen na het mislukken van de coup greep de Turkse regering hard in. Ruim 2700 rechters zijn op non-actief gezet; ze zouden aanhangers zijn van de islamitische geestelijke Gülen, die volgens Erdogan achter de coup zit. Gülen is de aartsvijand van Erdogan en woont al jaren in de VS.

In de strijdkrachten is een zuivering aan de gang en er gaan stemmen op om de doodstraf weer in te voeren. De coupplegers "zullen de straf krijgen die ze verdienen", heeft premier Yildirim gezegd. Ook wil de Turkse regering dat Gülen uitgeleverd wordt door de Verenigde Staten, waar hij sinds 1999 in zelfverkozen ballingschap zit.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft Turkije gewaarschuwd: de relatie tussen beide landen zal volgens hem verslechteren als Turkije doorgaat met "publieke insinuaties en beweringen over een rol van de VS" bij de couppoging.

Legerhelikopter terug

Een paar uur geleden is de Turkse helikopter die na de couppoging uitweek naar Griekenland, terug naar Turkije gebracht. De legerhelikopter landde gisterochtend bij de stad Alexandroupolis vlak bij de Turkse-Griekse grens, met aan boord acht militairen. De inzittenden hebben politiek asiel aangevraagd. De Turken willen dat de militairen worden uitgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl