Feestvierende mensen op de brug over de Bosporus in Istanbul AFP

De Turkse president Erdogan waarschuwt dat er op elk moment een tweede couppoging kan plaatsvinden. Hij zegt dat het belangrijk is dat de regering de macht blijft houden in de straten.

De regeringstroepen hebben het hoofdkwartier van het leger nog niet volledig onder controle. Ook volgens correspondent Bram Vermeulen zijn daar nog altijd schotenwisselingen.

Gegijzeld

Waarnemend opperbevelhebber van het leger Dundar zei in een toespraak dat er vele officieren van het leger nog steeds worden vastgehouden door de coupplegers. Dundar werd vannacht als waarnemer benoemd door Erdogan, omdat opperbevelhebber Akar ook in gijzeling was genomen. Hij is inmiddels weer gesignaleerd. Bevelhebbers van de luchtmacht en de militaire politie hebben deelgenomen aan de staatsgreep.

In de toespraak zei hij dat wie zijn land verraadt, niet ongestraft zal blijven. Hij zegt dat er een 'parallelle structuur' bestaat in het leger en dat alle leden daarvan zullen worden weggevaagd. De term parallelle structuur wordt door Erdogan veel gebruikt om te verwijzen naar aanhangers van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen.

Hoofdstuk gesloten

Het Turkse hoofdstuk van legercoups is wat Dundar betreft gesloten om nooit meer te worden heropend. Sinds 1960 heeft het leger vier keer geprobeerd de macht te grijpen.

Dundar maakte ook bekend dat het dodental is opgelopen tot 194. 104 doden zijn coupplegers, de rest burgers, politie-agenten en militairen aan de zijde van de regering.

STER reclame