Een nabestaande bij een herdenkingsmuur
NOS Nieuws

Malaysia Airlines betaalt nabestaanden MH17 schadevergoeding

Exact twee jaar na de ramp met de MH17 is er een akkoord gesloten tussen Malaysia Airlines en het overgrote deel van de nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers over een schadevergoeding.

Dat zegt letselschade-advocaat Veeru Mewa, die de groep nabestaanden bijstaat. Over de inhoud van de regeling wordt niets bekendgemaakt, omdat de partijen geheimhouding hebben afgesproken.

Tegemoetkoming

Volgens het Verdrag van Montreal is de luchtvaartmaatschappij altijd aansprakelijk voor de dood of lichamelijk letsel van passagiers. De schadevergoeding kan oplopen tot 130.000 euro, maar moet wel per geval onderbouwd worden. Hoeveel geld de nabestaanden krijgen, hangt af van de individuele omstandigheden.

Eerder kregen de nabestaanden al geld als tegemoetkoming in de kosten voor een begrafenis of crematie. Ook konden ze aanspraak maken op een voorschot van 37.000 euro.

Onderhandelingen

De onderhandelingen zijn voor de nabestaanden gedaan door een kernteam van advocaten dat in november 2014 is gevormd. Vandaag, twee jaar na de fatale vlucht, verliep de deadline voor het indienen van schadeclaims. Voorafgaand daaraan is de afgelopen maanden intensief onderhandeld, naar verluidt tot en met afgelopen week.

Met de regeling is voor de betrokkenen een slepende rechtszaak van de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl