NOS Nieuws

Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17

In Vijfhuizen komen vanmiddag zo'n 800 nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp bij elkaar voor een herdenking. Het is vandaag twee jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten.

In een bijeenkomst van bijna twee uur worden toespraken gehouden en de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Rond 15.20 uur, het tijdstip dat het radiocontact met de MH17 verloren ging, wordt een minuut stilte gehouden. Ook zijn er muziek- en dansacts.

De herdenkingsbijeenkomst is net als vorig jaar besloten. Premier Rutte is erbij, maar houdt geen toespraak.

Vorig jaar was de MH17-herdenking in Nieuwegein. Nu heeft de Stichting Vliegramp MH17 gekozen voor Vijfhuizen, waar volgend jaar een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers moet worden geplaatst. Ook komt er in Vijfhuizen, dat dicht bij Schiphol ligt, een herdenkingsbos.

17 juli 2014

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Het vliegtuig was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur toen het boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Op de grond woedde toen een hevige strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Vanwege het conflict konden de eerste slachtoffers pas zes dagen na de ramp worden gerepatrieerd.

Hilversum

In Hilversum is vanavond een aparte MH17-herdenking. Dan wordt bij het raadhuis een monument onthuld voor de vijftien slachtoffers uit de Noord-Hollandse plaats. Nabestaanden leggen daar zonnebloemen; die bloem bloeide op de rampplek in Oekraïne en heeft daarom voor veel nabestaanden een symbolische waarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl