In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

MH17-monument voor Hilversumse slachtoffers geplaatst

  • NH / Joost Lammers
    Monument ter nagedachtenis aan de vijftien Hilversumse slachtoffers
  • NH / Joost Lammers
    Het monument bestaat onder meer uit 15 koperen zonnebloemen
  • NH / Joost Lammers
    Monument wordt geplaatst in Hilversum

In Hilversum is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit die plaats van de ramp met vlucht MH17. Het monument bestaat uit vijftien bronzen zonnebloemen en een bank met de namen van de vijftien slachtoffers.

Het was een zware opdracht voor smid Rein Tupker. "Het is een lastig en gevoelig onderwerp. Het is een mooi object geworden, maar je denkt ook veel aan de mensen voor wie je een bloem maakt", zegt hij tegen de regionale omroep NH.

Hilversum was in shock.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum

Ook burgemeester Pieter Broertjes is tevreden met het resultaat. "Je kan er eigenlijk niet trots op zijn vanwege de aanleiding, maar het geeft een goed gevoel dat het monument er nu is."

"Veel jonge mensen en drie gezinnen zijn weg", zegt hij. "Ze stonden allemaal midden in de samenleving. Dat is een verdriet dat zo groot is, en dat blijft zo."

Het monument is in overleg met de nabestaanden ontworpen en kostte ongeveer 50.000 euro. De nabestaanden hebben de helft van de kosten bij elkaar gebracht. Het overige deel is betaald door de gemeente.

Schiphol

Op 17 juli wordt het monument officieel onthuld. Het is dan twee jaar geleden dat het toestel dat van Schiphol op weg was naar Kuala Lumpur werd neergehaald. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het landelijke monument voor de slachtoffers van vlucht MH17 komt op Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl