NOS Nieuws

Dit was het weekend: Nederlandse successen in Tour en op EK atletiek

Heb je het nieuws dit weekend niet helemaal bijgehouden? We praten je hier bij over de meest opvallende zaken van zaterdag en zondag, zodat je helemaal op de hoogte bent als je morgen aan de nieuwe week begint.

Supporters van het Franse elftal bij de Eiffeltoren

Frankrijk en Portugal strijden in finale EK

Nog even en we weten wie de nieuwe Europees kampioen voetbal is. Gastland Frankrijk en Portugal spelen op dit moment de finale van het EK 2016.

Als de Fransen winnen, komt er geen triomftocht op de Champs-Élysées, zoals in 1998 toen het nationale team in eigen land wereldkampioen werd. Een van de redenen is dat de boulevard gereed wordt gemaakt voor de militaire parade van donderdag, als de Fransen hun nationale feestdag vieren. Vermoedelijk speelt ook de angst voor een aanslag een rol.

Nederlandse etappezege in Tour

Tom Dumoulin kwam vandaag als eerste over de finish in de negende etappe van de Ronde van Frankrijk. Op 12,5 kilometer voor het einde ging de Nederlander ervandoor en kwam onbedreigd als eerste over de eindstreep in Andorra Arcalis. De rit van 184,5 kilometer geldt als de koninginnerit in de Tour van dit jaar.

Dumoulin springt weg uit de kopgroep

Gisteren was de Brit Chris Froome de snelste in de etappe naar Bagnères-de-Luchon. De Spanjaard Alberto Contador verloor opnieuw tijd en stapte vandaag uit de koers. De tweevoudig Tourwinnaar gold als een grote kanshebber voor de eindzege, maar liep door valpartijen in de eerste etappes grote achterstand op.

Twee keer Nederlands goud op EK Atletiek

Anouk Vetter heeft gisteren met vier persoonlijke records de Europese titel zevenkamp in de wacht gesleept. Daarmee verbeterde ze het Nederlands record dat sinds 2014 in handen was van Dafne Schippers.

Op het kampioenschap in Amsterdam veroverden de Nederlandse estafettevrouwen vandaag goud op de 4x100 meter.

  • NOS
    De Nederlandse estafettevrouwen
  • NOS
    Anouk Vetter

Verstappen tweede op Silverstone

Max Verstappen heeft in de Britse GP voor de derde keer een podiumplaats gehaald. Na de eerdere winst in Spanje en de tweede plaats in Oostenrijk, finishte de 18-jarige Nederlander vanmiddag opnieuw als tweede op Silverstone.

Max Verstappen, met achter hem Nico Rosberg

Williams en Murray winnen Wimbledon

Met de winst van Andy Murray in de finale tegen Milos Raonic, is het tennistoernooi van Wimbledon beëindigd. De Brit versloeg zijn Canadese tegenstander met 6-3, 7-6 (3) en 7-6 (2).

Gisteren schreef Serena Williams de Britse grandslam op haar naam. Ze versloeg de Duitse Angelique Kerber met 7-5 en 6-3. Het was de zevende keer dat Williams Wimbledon won.

  • AFP
    Andy Murray
  • AFP
    Williams houdt voor de zevende keer de Wimbledon-schaal in de lucht

Protest tegen geweld en racisme

De VS is nog steeds in de greep van de dodelijke schietpartijen afgelopen week in Louisiana, Minnesota en Dallas. Gisteravond en afgelopen nacht gingen in veel Amerikaanse steden mensen de straat op om te protesteren tegen geweld en racisme.

Demonstratie in New York

Dat de schutter in Dallas met een robot werd gedood, was omdat de politie geen andere mogelijkheden zag. De inzet van de ​MARCbot, ontworpen voor militaire operaties in Afghanistan en Irak, was plan B.

Nepprofielen op datingsites

Bezoekers van honderden datingsites worden bestookt door nepprofielen. Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels, spreekt van fraude en wil dat de politie de sites platgooit.

De sites vragen geld om te chatten, maar achter honderden profielen blijken medewerkers te schuilen die gebruikers aan de praat houden. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er zeker 700 van dat soort sites.

Blair krijgt kritiek van zijn vroegere vice-premier

De Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 was illegaal, zegt voormalig Britse vice-premier John Prescott . In de Sunday Mirror haalt Prescott uit naar toenmalig premier Tony Blair. Diens onvoorwaardelijke steun aan de Verenigde Staten was "vernietigend", zegt hij.

Zijn opmerkelijke uitlatingen kwamen enkele dagen na de publicatie van het verslag van een onderzoekscommissie over de Britse deelname aan de invasie. Conclusie was dat de regering in Londen daar te snel toe heeft besloten.

Krakersvrede in Berlijn ruw verstoord

De krakersrellen in de Duitse hoofdstad zijn terug. Een demonstratie van krakers en sympathisanten liep gisteravond uit op rellen. Berlijn had aan het einde van de vorige eeuw ook te maken met krakersoproer. Nu de huizenprijzen stijgen, ontstaan er weer spanningen tussen huiseigenaren en krakers.

En verder...

- kreeg de 86-jarige Wilhelmina de Kok uit Rotterdam haar eerst rijles,

- landde een Amerikaanse burgervliegtuig per ongeluk op een militair vliegveld,

- werd voor het eerst sinds 1985 een Spaanse stierenvechter gedood door een stier en

- liepen vier uur lang 3200 mensen in Hull poedelnaakt en blauwgeverfd door de stad.

Komende week...

De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak Jos van Rey.

Wie gaan er naar Rio? In Papendal wordt woensdag de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen gepresenteerd.

Donderdag begint in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de expositie Op vrije voeten, de Vierdaags in oorlog en vrijheid over het Nijmeegse wandelevenement in de jaren 30 en 40.

Vrijdag opent in het Van Gogh Museum in Amsterdam de tentoonstelling De waanzin nabij, over de mentale toestand van Vincent van Gogh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl