Premier Cameron en Labour-leider Corbyn legden vrijdag bloemen op de plek van de aanslag EPA

Drie dagen na de moord op Labour-parlementariër Jo Cox gaat de campagne voor het brexit-referendum van donderdag vandaag weer verder. Voor- en tegenstanders van een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU hebben uit respect voor Cox sinds donderdag afgezien van publieke optredens. 

Cox werd donderdag in haar kiesdistrict aangevallen door een man die zich later tegenover de rechter 'dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië' noemde. De 41-jarige politica stierf kort daarna aan haar verwondingen.  

Democratie

Premier Cameron beantwoordt vanavond in een programma van de BBC vragen van Britse burgers. Ook justitieminister Gove, die campagne voert voor een afscheid van Brussel, pakt de draad weer op met een optreden in het openbaar. In de Sunday Telegraph zegt Gove dat een 'ja' voor uittreding een stem voor de democratie is. 

Ook Cameron beroept zich op democratische waarden; hij schrijft in de Sunday Telegraph dat het referendum staat voor de "ultieme democratie" en hij noemt Cox de belichaming van Groot-Brittannië op zijn best: fatsoenlijk en empathisch.  

De verwachting is dat de politici na de dood van Cox hun toon in deze laatste campagnedagen zullen matigen. Zowel Cameron als oppositieleider Corbyn heeft zich de afgelopen dagen gekeerd tegen intolerantie en haatzaaien in de Britse politiek. 

Domino-effect 

Een Brits vertrek uit de Europese Unie kan een domino-effect veroorzaken in Oost-Europa, waarschuwt de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn in de Duitse Tagesspiegel am Sonntag. Asselborn verwijt Cameron een 'historische fout' te hebben gemaakt door 'zelfs maar te denken' over het uitschrijven van het referendum over het EU-lidmaatschap. 

Ook als de Britten ervoor kiezen in de EU te blijven, kan het referendum de negatieve houding tegenover de EU in sommige Oost-Europese landen versterken, meent de Luxemburger. 

STER reclame