NOS Nieuws

Zondagskranten spreken zich uit: voor of tegen brexit

Op de laatste zondag voor het referendum spreken veel Britse zondagskranten zich uit: zijn ze voor of tegen een vertrek uit de Europese Unie? Een van de grootste kranten, Mail on Sunday, vindt dat de Britten het beste af zijn in de EU.

"Voor een veiliger, vrijer en welvarender Groot-Brittannië vragen wij u 'Blijf' tegen stemmen", laat de centrum-rechtse krant weten. De Sunday Telegraph, ook een krant die rechts van het midden staat, vindt juist dat zijn lezers voor een brexit moeten stemmen.

Drukmiddel

Opvallend is het standpunt van de Sunday Times. Die krant roept zijn kiezers op voor een vertrek uit de EU te stemmen, maar alleen als drukmiddel om de unie te hervormen. Als de centralisering van Europa een halt wordt toegeroepen, zou Groot-Brittannië juist in de EU kunnen blijven, redeneert de Sunday Times.

De krant voelt wel wat voor het idee van oud-burgemeester Boris Johnson van Londen. Die opperde de mogelijkheid dat er, na onderhandelingen met Brussel, een nieuw referendum gehouden wordt.

De Sunday Times publiceert vandaag een opiniepeiling waaruit blijkt dat de steun voor het 'blijf-kamp' groeiende is. Zo'n 44 procent wil in de EU blijven, een paar procent meer dan de groep die een brexit wil.

Zorgen over economische gevolgen

Volgens het onderzoeksbureau hebben veel kiezers zorgen over de economische gevolgen van een Brits vertrek uit de EU. De dodelijke aanslag op parlementslid Jo Cox zou een minder grote rol spelen.

Ook een peiling in opdracht van de Mail on Sunday laat zien dat het aantal tegenstanders van een brexit weer toeneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl