Agenten voor de homobar Pulse in Orlando
NOS Nieuws

'Schutter homobar VS zocht mannen op via dating-app'

De man die afgelopen weekend een bloedbad in een homobar in de Verenigde Staten aanrichtte, heeft de club voor de schietpartij meerdere keren bezocht. Ook zou de schutter dating-apps voor homo's hebben gebruikt. Dat vertellen getuigen in Amerikaanse media. De FBI probeert te achterhalen of de getuigenissen kloppen.

In de nacht van zaterdag op zondag drong de 29-jarige Omar Mateen, een Amerikaan van Afghaanse afkomst, de homobar Pulse in Orlando binnen. Daar schoot hij 49 mensen dood. Zelf werd hij gedood toen de politie het pand bestormde.

Dader schietpartij Orlando kwam vaker in homobar

Zeker vier vaste klanten verklaren tegenover de Orlando Sentinel dat ze hem eerder in de bar hebben gezien. "Soms ging hij in een hoek zitten en dronk hij alleen, op andere momenten werd hij zo dronken dat hij luidruchtig en agressief werd", zegt een van hen.

De man had niet veel contact met Mateen, maar kan zich herinneren dat de schutter wel eens over zijn vader praatte. Ook zou hij hebben verteld dat hij een vrouw en kind had.

Ook de eigenaar van de bar, Jim Van Horn, zegt dat Mateen geregeld in zijn bar was, vooral in de weekenden. "Hij was een vaste klant. Hij probeerde mensen op te pikken. Hij was homo en probeerde mannen te versieren. Hij sloeg soms zijn arm om mannen heen en probeerde te dansen."

Ik blokkeerde hem meteen, vanwege de griezelige berichtjes die hij stuurde.

Getuige tegenover NBC News

In de Los Angeles Times vertelt een andere bezoeker dat hij een jaar lang af en toe via een dating-app contact had met Mateen. Hij zegt ook dat hij de schutter een uur voor het bloedbad nog bij de homobar zag, toen hij daar een vriend naartoe bracht. Mateen zou vlak langs hem zijn gelopen.

Ook tegenover NBC News verklaart een man dat Mateen contact met hem heeft gezocht via een dating-app. "Ik blokkeerde hem meteen, vanwege de griezelige berichtjes die hij stuurde." Ook hij zegt dat Mateen de club in Orlando vaker bezocht.

De ex-vrouw van Mateen zegt in een interview met The New York Times dat hij wel eens homo zou kunnen zijn geweest, maar dat hij daar niet openlijk voor uit durfde te komen.

Walt Disney

Inmiddels komen er meer details naar buiten over de 29-jarige schutter. Zo zou hij in april in Walt Disney World zijn gezien, zegt een manager van het themapark. De FBI bekijkt of Mateen Disney World als een potentieel doelwit zag, zegt directeur Coney tegen persbureau AP.

Walt Disney heeft inmiddels de beveiliging op het park aangescherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl