Donald Trump
NOS Nieuws

Trump: geen immigratie meer uit landen met terreurgeschiedenis

Donald Trump wil "immigratie uit gebieden in de wereld die een terreurgeschiedenis hebben" opschorten. Dat zei hij in een toespraak in New Hampshire. Hij gaf daarin een reactie op de aanslag gisteren in nachtclub Pulse in Orlando.

Volgens Trump heeft de "radicale islam" schuld aan de schietpartij. Hij valt president Obama en zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton aan omdat zij volgens hem de aanslag geen "radicaal- islamitische terreur" wilden noemen.

De Republikeinse presidentskandidaat zegt dat er "duizenden en duizenden mensen de Verenigde Staten binnenstromen met anti-Amerikaanse meningen." Islamitische vluchtelingen proberen volgens hem "onze kinderen af te nemen en hen voor Islamitische Staat te ronselen".

Trump heeft opnieuw opgeroepen om de grenzen te sluiten voor moslims. Hij voegde hieraan toe dat de regeling kan worden opgeheven wanneer immigranten "perfect" kunnen worden gescreend.

In een eerder gesprek noemde Trump de schutter "een geboren Afghaan". De man werd in New York City geboren. Zijn ouders zijn voor zijn geboorte naar de VS verhuisd.

Lone wolves

Verder moet Obama opstappen, vindt Trump. Volgens hem belemmert Obama de pogingen van inlichtingendiensten om aanslagen te voorkomen. In een eerder interview suggereerde Trump dat Obama sympathiseerde met de schutter. Deze verwijten herhaalde hij niet in zijn speech in New Hampshire.

Hillary Clinton liet in een reactie op de aanslag weten dat ze vandaag "niet de juiste dag voor politiek" vindt. Wel zei ze dat ze, als ze in november tot president wordt gekozen, de opsporing van eenlingen, zogenoemde lone wolves, tot speerpunt wil maken. "De schutter is dan wel dood, maar het virus dat zijn geest heeft vergiftigd, is er nog", zei Clinton. Volgens de Democratische presidentskandidaat moeten Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar niet langer toestaan dat inwoners terrorisme financieren.

Clinton herhaalde dat zware wapens wat haar betreft niet op straat thuishoren.

Donald Trump wil binnenkort met de National Rifle Association (NRA) praten over wapenbezit. De NRA is verantwoordelijk voor de Amerikaanse wapenlobby en ligt al langer met president Obama overhoop over de Amerikaanse wapenwetgeving. Trump heeft gezegd "altijd het tweede amendement te blijven verdedigen". In dit amendement is het recht op vuurwapenbezit vastgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl