Twee mannen staan voor een winkel op de Souq Waqif-markt in Doha, Qatar
NOS Nieuws

'Vrouwen in Qatar vaker bestraft voor seks buiten huwelijk'

Toen Laura in Qatar aangifte deed van verkrachting, werd ze zelf gearresteerd omdat ze buitenechtelijke seks zou hebben gehad. Zoiets zou in Nederland onbestaanbaar zijn. Maar in Qatar, dat een strenge islamitische wetgeving heeft, gebeurt het vaker.

Volgens de religieuze regels die gelden in de Golfstaat, is seks buiten het huwelijk strafbaar. "Qatar is wat dat betreft geen uitzondering in de regio", vertelt correspondent Sander van Hoorn. "Ook in landen als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Iran is buitenechtelijke seks strafbaar."

"De straffen variëren van een berisping tot een celstraf", legt Van Hoorn uit. "Vooral vreemdgaan wordt hard aangepakt." De aanklacht tegen Laura is nog niet geformuleerd. Volgens haar moeder hangt haar een celstraf van één tot drie jaar boven het hoofd.

'Het komt vaker voor in Qatar'
Qatar ligt op een schiereiland tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten

Bij een seksueel vergrijp wordt in Qatar vaak zowel de man als de vrouw gearresteerd. Dat gebeurde ook in het geval van Laura. De man die haar zou hebben aangerand zit in dezelfde gevangenis als de Nederlandse. Volgens lokale media is hij een expat.

"Vrouwen hebben het vaak zwaarder dan mannen", zegt Van Hoorn. “Hun positie is in Arabische landen sowieso al ondergeschikt, maar in dit soort gevallen speelt ook dat verkrachting vaak moeilijk te bewijzen is. Vrouwen moeten fysiek kunnen aantonen dat zij seksueel zijn misbruikt."

Van Hoorn zegt dat de politie waarschijnlijk wel onderzoekt of het verhaal van Laura over een verkrachting klopt. "Maar mogelijke slachtoffers worden wel alvast in de boeien geslagen vanwege buitenechtelijke seks."

  • privefoto
    Laura
  • NOS
    De bar in het hotel waar Laura een feestje had de avond voordat zij aangifte deed

In het verleden zijn er vaker buitenlandse vrouwen bestraft voor dat soort vergrijpen, zegt Van Hoorn. In 2013 kreeg in de Verenigde Arabische Emiraten een Noorse vrouw een celstraf van 16 maanden voor seks buiten het huwelijk. De vrouw van 24 werd net als Laura gearresteerd toen ze aangifte deed van verkrachting.

De Noorse werd daarnaast schuldig bevonden aan meineed en het drinken van alcohol. In Qatar is consumptie van alcohol bij wet verboden, hoewel in sommige hotels wel drank wordt geschonken aan buitenlanders. De avond voordat Laura aangifte deed, was ook zij op een feestje waar alcohol werd gedronken.

De aanklachten tegen de Noorse vrouw leidden tot veel verontwaardiging in het buitenland. Haar straf werd later ingetrokken, waarna de vrouw terugkeerde naar Oslo. Wat Laura te wachten staat, is nog niet duidelijk. Haar zaak komt maandag voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl