Laura
NOS Nieuws

Nederlandse vrouw al maanden vast in Qatar

Een 22-jarige vrouw uit Utrecht zit sinds maart vast in Qatar. De advocaat van haar familie, Brian Lokollo, zegt dat Laura is gearresteerd nadat ze aangifte had gedaan van een verkrachting.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie, maar benadrukt dat er nog geen tenlastelegging is.

Lokollo zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Laura wakker werd in een vreemd appartement, mogelijk nadat ze was gedrogeerd. "Ze was uit geweest in een hotel waar je alcohol mocht drinken. Ze was de dansvloer opgegaan en toen ze daarna terug kwam bij haar drankje, was haar na de eerste slok al duidelijk dat er iets in was gedaan."

Weerzinwekkend

Van wat er daarna is gebeurd, kan ze zich weinig herinneren, zegt Lokollo. "Er is een flard dat ze met een man het hotel uitloopt en in een taxi stapt. Het volgende is dat ze wakker wordt in het voor haar onbekend appartement en tot ontdekking komt dat ze is verkracht."

Toen Laura aangifte deed tegen de man, werd zowel de man als zijzelf opgepakt, zegt de advocaat. Hij zegt dat zijn cliënt wordt verdacht van buitenechtelijke seks, een strafbaar feit in Qatar.

De familie van de man zou erop aandringen dat Laura trouwt met de man. Dat zou de buitenechtelijke seks opheffen, maar het is voor Lokollo onduidelijk of de aanklacht daarmee komt te vervallen. "Ik heb Laura afgeraden dat te doen. Afgezien van het feit dat het weerzinwekkend is, weet ik niet welke andere consequenties een huwelijk in Qatar heeft. Ik noem maar wat, maar misschien heeft ze straks geen vrije beschikking meer over haar paspoort."

Ondertekenen

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade de vrouw bijstaat. "We zijn ook bij de hoorzittingen geweest en hebben haar een lijst met goede advocaten gegeven. Uiteindelijk heeft ze zelf iemand geregeld."

De ambassade probeert een eerlijk proces voor Laura te krijgen. "Zo kreeg ze documenten die ze moest ondertekenen die ze zelf niet kon lezen. Dat hebben we aangekaart bij de autoriteiten."

Het verweer van de verdachte zou zijn dat de seks vrijwillig was en dat hij ervoor heeft betaald. Lokollo: "Mijn cliënt ontkent dat."

Maandag is er een zitting gepland waarin de zaak inhoudelijk wordt besproken. Daar is ook iemand van de ambassade bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl