De 22-jarige Laura uit Utrecht
NOS Nieuws

'Laura is angstig en wil heel erg graag weg uit Qatar'

"Ze heeft nachtmerries en is angstig", vertelt Brian Lokollo. Hij is de advocaat van de 22-jarige Laura, een vrouw uit Utrecht die al drie maanden vastzit in een gevangenis in Qatar. Lokollo weet niet wat haar nog te wachten staat. "Ik heb weinig zicht op wat er allemaal gebeurt in Qatar."

Laura werd begin maart opgepakt. Ze werd naar eigen zeggen na een avond stappen wakker in een onbekend appartement. Haar kleren waren kapot. Toen de vrouw aangifte deed van verkrachting, werd ze gearresteerd door de politie. Ze wordt ervan verdacht dat ze buitenechtelijke seks heeft gehad. Dat is strafbaar in het streng religieuze Qatar.

Sindsdien zit ze vast op de vrouwenafdeling van een gevangenis. "In die inrichting zit ook de man die haar zou hebben aangerand", zegt Lokollo. "Maar de mannen en vrouwen zitten gelukkig gescheiden. Ze voelt zich er op zich niet onveilig."

'Ik heb weinig zicht op wat er allemaal gebeurt in Qatar'

Laura was in Qatar op reis met een vriendin. "Ze ging eerst naar een bruiloft in Frankrijk en verlengde haar vakantie daarna met een trip naar het Midden-Oosten", vertelt Michael, de werkgever van Laura. "Leuk voor haar, dacht ik nog."

Maar vervolgens hoorde hij lange tijd niets. "Ik begon me zorgen te maken, want dat is niets voor haar." Michael zocht contact met haar reisgenote. "Die zei eerst dat Laura ziek was, maar dat geloofde ik niet. Na wat doorvragen vertelde ze de waarheid."

Met Laura's versie van het verhaal zullen we het moeten doen.

Michael, collega van Laura

Kort daarna werd Michael gebeld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat bevestigde dat Laura vastzat. De vrouw had na haar arrestatie Michael opgegeven als haar contactpersoon.

"Met Laura's versie van het verhaal zullen we het moeten doen", zegt Michael. De man die Laura zou hebben aangerand, zegt dat zij zich aanbood voor geld.

Daarnaast zou de vrouw hebben gezegd dat ze moslima is. Laura ontkent de aantijgingen ten stelligste en houdt vol dat ze is verkracht.

'Het is een hardwerkende jonge meid, altijd netjes'

Ik heb geen idee waar het ministerie precies mee bezig is.

Advocaat Brian Lokollo

Michael kreeg te horen dat het ministerie Laura bijstand verleent in Qatar. Maandag komt haar zaak voor de rechter. Dan krijgt de vrouw ook meer duidelijkheid over de aanklacht, laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie spreekt van een unieke zaak, die veel aandacht krijgt.

Desondanks vindt advocaat Lokollo dat Buitenlandse Zaken niet genoeg doet voor Laura. "Het ministerie zou juridische bijstand voor haar regelen. Tot nu toe heeft ze daar nog geen advocaat gezien. Ik heb geen idee waar het ministerie precies mee bezig is."

Om die reden besloot Lokollo naar de media te stappen. "Na overleg met de moeder van Laura wilden we dit verhaal alsnog naar buiten brengen." De advocaat hoopt dat de extra aandacht leidt tot een doorbraak in de zaak.

Dat is ook waar Michael zijn hoop op heeft gevestigd. Hij sprak vorige week nog met Laura. "Ze wil heel erg graag naar huis. Het is een groot gemis dat ze zo lang weg is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl