De skyline van Doha, de hoofdstad van Qatar
NOS Nieuws

Kamer bezorgd over Nederlandse vrouw in Qatar

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de situatie van de Nederlandse vrouw die al maanden vastzit in Qatar. Volgens de advocaat van haar familie is de 22-jarige Laura gearresteerd nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting.

Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP hebben samen vragen aan minister Koenders gesteld over de kwestie. Ze willen weten wat het kabinet tot nu toe voor de vrouw heeft gedaan en ze vragen ook hoe het contact met de familie verloopt. Ze zetten er vraagtekens bij of de Nederlandse ambassade in Doha wel voldoende is toegerust om zowel de vrouw als haar familie bij te staan.

Zitting

De Kamer wil ook weten of het klopt dat de ambassade zonder opgaaf van redenen een zitting niet heeft bijgewoond en dat diplomaten Laura pas na drie weken hebben bezocht.

In aparte vragen roept de groep Bontes-Van Klaveren Koenders op de ambassadeur van Qatar te ontbieden.

Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade de vrouw bijstaat en ook bij hoorzittingen is geweest. Volgens het departement probeert de ambassade een eerlijk proces voor Laura te krijgen. Maandag is een inhoudelijke zitting gepland en daar is iemand van de ambassade bij. Koenders is nauw betrokken bij de zaak en overlegt geregeld met de Nederlandse ambassadeur in Qatar, laat zijn woordvoerder weten.

Het ministerie benadrukt verder dat het al snel op de hoogte was van de zaak. De vrouw is bezocht in de gevangenis in Qatar. Buitenlandse Zaken heeft haar meerdere advocaten aangeraden, maar ze heeft geen gebruikgemaakt van het aanbod. Verder heeft het ministerie de zaak lang stilgehouden op verzoek van de vrouw. Zij wilde ook niet dat haar familie werd ingelicht, aldus een woordvoerder.

Advocaat: "In het buitenland lijk je aan de goden overgeleverd"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl