'Franse vakbonden kunnen niet onderhandelen, alleen confronteren'

De Franse regering heeft vandaag de vakbonden opgeroepen om de stakingen te beëindigen voordat het EK voetbal begint. De afgelopen week breidden de stakingen zich opnieuw uit. Bij de spoorwegen, de metro, de kerncentrales en in het luchtverkeer werd het werk neergelegd.

Al wekenlang is Frankrijk in de ban van een nieuwe arbeidswet, die de Franse arbeidswet flexibeler moet maken. Vakbonden en regering staan ouderwets hard tegenover elkaar.

'Franse vakbonden kunnen niet onderhandelen, alleen confronteren'

Rebellie

Met het EK-voetbal volgende week als ultiem drukmiddel, zetten de bonden alles op alles om hun zin te krijgen. De wet is inmiddels al behoorlijk afgezwakt, maar de vakbonden blijven tegen. Zo wil de pilotenvakbond een dag na de openingswedstrijd het werk vier dagen neerleggen.

"In Frankrijk hebben vakbonden een cultuur van confrontatie, niet van onderhandelen", legt Jean-Marc Vittori, commentator van Les Echos, uit.

De Franse vakbonden ontstonden eind van de 19de eeuw in de illegaliteit. "Omdat de bonden in die tijd sterk werden onderdrukt, ontstond er een cultuur van oppositie en rebellie. Anderhalve eeuw later is dit nog steeds het geval", vertelt Vittori.

Sociale traditie

Hoewel slechts 5 procent van de werkende Fransen lid is, weten de bonden iedere keer weer grote delen van het land plat te leggen.

"Vakbonden hebben de macht om iets te blokkeren, maar niet om iets te veranderen. Het hoort bij de sociale traditie. Ze verhinderen vooruitgang, maar doen zelf geen voorstellen die de Franse economie beter doen draaien."

Frankrijk is kampioen opwerpen van belemmeringen voor ondernemers.

Erik Verhaege, ondernemer

De wet waar het allemaal om gaat, kan op weinig steun rekenen van de Fransen: uit peilingen blijkt dat slechts 13 procent voor de wet is.

Toch zijn veel ondernemers voorstander. "Frankrijk is kampioen opwerpen van belemmeringen aan ondernemers", vertelt Erik Verhaege, die anderhalf jaar geleden een startup begon.

Big bang

Hij vindt het jammer dat het wetsvoorstel inmiddels zo is uitgekleed. "Die wet is nodig. Het belang voor ons als startup is dat we mensen meer dan 35 uur mogen aannemen."

Maar Verhaege ziet verandering niet zo snel komen. "We weten allemaal dat we niet in staat zullen zijn om te hervormen, en dat het met een big bang zal gebeuren. Als je naar de geschiedenis kijkt, is Frankrijk nooit uit zichzelf hervormd, maar functioneert van big bang naar big bang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl