'Hervormingen Frankrijk moeten worden doorgezet'

Na een week van stakingen en chaos bij benzinepompen is dit weekend de rust op de meeste plaatsen in Frankrijk weer terug. Maar de vraag is voor hoelang. Vakbonden dreigen al met nieuwe stakingen als de regering een omstreden arbeidswet niet intrekt.

Al maanden wordt er geprotesteerd tegen de plannen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen. Deze week voegden de vakbonden zich bij de mensen op straat. In verschillende sectoren werd gestaakt en waren blokkades.

'Hervormingen Frankrijk moeten worden doorgezet'

Het gaat allemaal om een nieuwe arbeidswet die werkgevers meer te zeggen geeft. Het moet makkelijker worden om personeel aan te nemen en te ontslaan.

Premier Valls liet donderdag weten dat er 'wijzigingen' en verbeteringen' mogelijk zijn in de arbeidswet. Maar dat het niet mogelijk is om de wet in te trekken.

De schulden blijven oplopen als deze wet niet wordt doorgezet.

Adriaan Schout

Volgens Adriaan Schout van Clingendael heeft premier Valls geen andere keus. "De hervormingen moeten worden doorgezet. Anders blijft de groei in Frankrijk tegenvallen en de schulden oplopen, en dat heeft gevolgen voor andere Europese economieën."

Het is belangrijk voor de eurozone dat de lidstaten hun economie op orde hebben, zegt Schout. Na de economische crisis hebben een aantal Europese landen wel hervormingen doorgevoerd.

"Nederland heeft bijvoorbeeld hele pijnlijk maatregelen genomen. Maar een aantal lidstaten blijft achterlopen met hervormen, en dat zijn eigenlijk steeds dezelfde: Italië en Frankrijk. Zij moeten nu echt aan de slag; er zit geen rek meer in het elastiek", zegt Schout.

Vertrouwen

Ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei dat de wet wel het minste is wat Frankrijk kan doen.

Het vertrouwen in de Europese Unie is volgens Schout tot een dieptepunt gedaald. "Frankrijk is het breekpunt in het vertrouwen in de eurozone. Ze moeten veranderen anders maakt het Noord-Europese landen nog bozer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl