Lange rijen bij de benzinestations in Frankrijk vanwege stakingen
NOS Nieuws

'Veel Fransen hebben buik vol van de stakingen'

Veel Fransen krijgen zo langzamerhand genoeg van de stakingen in het hele land. "Op internet laten mensen massaal hun onvrede merken over de werkonderbrekingen", zegt correspondent Ron Linker.

In Frankrijk wordt al dagen geprotesteerd tegen de nieuwe arbeidswet, waardoor het voor werkgevers makkelijker wordt om personeel te ontslaan. De stakingen bij olieraffinaderijen leidden al tot een groot benzinetekort. Vandaag leggen ook de medewerkers van kerncentrales het werk neer.

Lange lijst

"Een grote meerderheid van de bevolking is tegen de nieuwe arbeidswet, maar de keiharde acties van de werknemers hebben veel minder steun", zegt Linker. "Ook onder het personeel lijkt de stakingsbereidheid wat af te nemen. Gisteren staakte zo'n 10 procent van het treinpersoneel, vorige week was dat nog 15 procent."

Toch betekent dat niet het einde van de werkonderbrekingen, zegt Linker. "Behalve het kerncentralepersoneel leggen ook werknemers in de burgerluchtvaart vandaag het werk neer. Volgende week zijn er stakingen bij het metropersoneel in Parijs. Het wordt een lange lijst zo."

Frankrijk zal niet op zwart gaan door de staking in de kerncentrales.

Correspondent Ron Linker

De gevolgen voor de stroomvoorziening van de staking bij de kerncentrales zullen beperkt blijven. "Het personeel mag staken, maar er zijn wel strenge regels. Er moeten genoeg werknemers in de centrales blijven om de veiligheid te kunnen garanderen. Ook mogen de centrales niet helemaal tot stilstand komen."

"Plat gezegd zal er hooguit wat minder elektriciteit uit de centrales komen. Dreigt er toch een enorm stroomtekort, dan kan Frankrijk altijd nog terugvallen op bijvoorbeeld de kolencentrales. Daarnaast kan de regering altijd nog stroom uit het buitenland importeren. Frankrijk zal dus niet 'op zwart gaan' door de staking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl