NOS Nieuws

'Dit benzinetekort in Frankrijk is onacceptabel'

'Dit is Frankrijk. Het is een zootje'

Stakingen bij Franse raffinaderijen leiden tot een steeds groter benzinetekort, vooral in het noordwesten van het land. Bij ruim 1500 benzinestations kan niet of nauwelijks getankt worden.

Franse automobilisten hebben vaak nog wel begrip voor de demonstranten, maar balen dat de gewone burger nu getroffen wordt. Martine Dejeu moet lang wachten in de rij bij de pomp in Mormant, ten Zuidoosten van Parijs. "Het gaat hier om het gebrek aan communicatie tussen de staat en corporaties."

Een andere klant vertelt tijdens het tanken: "Ze hebben absoluut een reden om op te komen voor hun belangen. Maar je kan de gewone burger niet hieronder laten lijden. Dit is Frankrijk. Het is een zootje."

Zo blokkeer je de hele economie.

Inwoner Parijs

"Als je de toegang tot benzine blokkeert, blokkeer je de hele economie", zegt Philippe Taillard bij een gesloten benzinestation in de hoofdstad.

Ook Eric Mardel is tevergeefs naar dit benzinestation gekomen. "Gisteren werd door de minister nog beloofd dat er iets aan de situatie gedaan zou worden, maar nu is in het centrum van Parijs nergens meer benzine te verkrijgen. Dat is onacceptabel."

Blokkades

Inmiddels zijn zes van de acht olieraffinaderijen geblokkeerd. Een einde aan die blokkades lijkt nog niet in zicht.

De protesten zijn gericht tegen de plannen van de Franse regering om de arbeidsmarkt te liberaliseren. Volgens die plannen moet het voor werkgevers onder meer makkelijker worden om werknemers te ontslaan.

België

De stakingen in Frankrijk leiden tot grote drukte bij tankstations over de grens in België. "Ik verkoop drie keer zoveel als normaal", zegt Andy Cardinael tegen de VRT. Hij is eigenaar van een tankstation in Heuvelland. "Ik verkoop op dit moment 1500 liter per uur." De hele dag staan er files bij zijn station.

Transportbedrijven hebben zich inmiddels ook al gemeld, omdat ze vrezen dat hun vrachtwagens zonder brandstof komen te staan. "Ik denk dat ik moet afspreken dat de vrachtwagens 's nachts moeten langskomen", aldus Cardinael.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl