Premier Valls legde zijn omstreden beslissing uit in het parlement
NOS Nieuws

Franse regering omzeilt parlement bij arbeidswet

De Franse regering drukt de nieuwe arbeidswet door zonder het parlement erover te laten stemmen. Premier Valls heeft besloten de omstreden wet per decreet in te voeren.

De wet maakt het voor werkgevers gemakkelijker om personeel aan te nemen en te ontslaan. Hij moet een impuls geven aan de werkgelegenheid, maar tegenstanders zijn bang voor een averechts effect. De aankondiging van de wet leidde de afgelopen weken tot felle protesten in Franse steden.

In het parlement was het verzet tegen de nieuwe wet eveneens groot. Ook leden van de socialistische partij van premier Valls en president Hollande dreigden tegen te stemmen.

Boegeroep

De regering gebruikt nu een zelden ingezette clausule in de grondwet om het parlement te omzeilen. "Daar hoef ik geen excuses voor te maken", vertelde Valls het parlement. "Deze wet is goed voor zowel werkgevers als werknemers."

De mededeling werd met boegeroep ontvangen door tegenstanders van de wet. Collega-ministers van Valls drukten hun steun uit met applaus.

Een verwerping van de wet door het parlement zou een zware klap hebben betekend voor president Hollande. Hij heeft beloofd dat hij zich alleen kandidaat stelt voor een tweede ambtstermijn als de werkloosheid onder de 10 procent zakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl