Een benzine station in Denain, Noord-Frankrijk. Alle brandstof is op
NOS Nieuws

Helft Franse pompen nu zonder brandstof

Bij meer dan de helft van de Franse pompen is geen brandstof meer te krijgen, of alleen nog op rantsoen. Op een speciale kaart is te zien op welke plekken het probleem het meest nijpend is. De tekorten zijn het gevolg van acties bij Franse olieraffinaderijen. Stakende actievoerders blokkeren de toegang tot raffinaderijen en opslagplaatsen van brandstof, uit protest tegen de plannen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen.

De Franse oproerpolitie heeft vanmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van een raffinaderij van oliebedrijf Total. President Hollande waarschuwde actievoerders dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat ze de Franse economie wurgen. Tegelijkertijd maakte de vakbond CGT bekend dat de acties bij een olie-opslag in Le Havre zeker tot maandag worden voortgezet.

De brandstoftekorten zijn het grootst rond Parijs en Nantes, waar bijna 90 procent van de stations geen brandstof meer heeft. De ANWB raadt automobilisten die van plan zijn om door Frankrijk te reizen aan zich goed voor te bereiden, onder meer door een volle jerrycan mee te nemen en te tanken bij iedere mogelijkheid die zich voordoet.

Voorlopig niet voorbij

Bij de ANWB Alarmcentrale hebben zich inmiddels verschillende Nederlandse automobilisten gemeld die met een lege tank zijn gestrand, maar doordat de auto's niet defect zijn kan de centrale weinig voor ze doen.

De verwachting is dat de tekorten voorlopig aanhouden. Ook als de blokkades worden opgeheven, zal het nog dagen duren voordat alle stations weer zijn bevoorraad.

Het vrachtverkeer heeft vooralsnog weinig last van de tekorten. Transportorganisatie EVO krijgt wel vragen van leden, maar geeft geen advies. "Met een lading naar Frankrijk rijden lukt wel, maar terugkomen naar Nederland kan een risico zijn. Dat is een afweging die transportbedrijven zelf moeten maken", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl