De kerncentrale Doel bij Antwerpen, met op de voorgrond de molen van Doel ANP

Het kabinet en de Tweede Kamer blijven ongerust over de kerncentrales in België. Minister Schultz heeft met België afgesproken dat Nederland regelmatig mee mag met inspecties, maar dat vinden partijen in de Tweede Kamer niet genoeg, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

De PvdA wil dat de minister ook met België en Duitsland gaat praten over alternatieve energiebronnen voor de centrales. Kamerlid Vos: "Iedere keer blijkt dat de veiligheid in het geding is, het zijn heel oude bakjes. We moeten kijken naar nieuwe duurzame, moderne technologieën."

Incidenten

Minister Schultz zegt dat er inderdaad incidenten zijn. "De kerncentrales daar worden stilgelegd uit voorzorg", zegt Schultz. "Ook als er in het niet-nucleaire deel iets misgaat." De hoeveelheid incidenten die voorkomen in België wijken volgens deskundigen niet af van de hoeveelheid incidenten bij andere centrales.

Schultz zegt dat de gezamenlijke inspecties het maximale zijn wat zij nu kan doen. D66 wil dat de Nederlandse inspectie ook mag meepraten als een kerncentrale na een incident weer wordt opgestart. Kamerlid Van Veldhoven: "Mijn boerenverstand zegt: stilleggen doe je niet als er niks aan de hand is." 

Feitelijk en zakelijk

De VVD wil dat de communicatie in het grensgebied wordt verbeterd zodat de inwoners daar beter op de hoogte zijn van incidenten. Die moeten via sociale media gedeeld worden, vindt Kamerlid Dijkstra. De minister gaat daar met België aan werken, al wil ze niet dat elk ongevaarlijk incidentje wordt gemeld. 

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren, die als kind al demonstreerde tegen kerncentrales, wil dat ze dicht gaan.

Maar de incidenten zijn niet ernstig genoeg om als buurland te pleiten voor onmiddellijke sluiting, zegt de minister. "Ik moet als minister feitelijk en zakelijk kijken naar de incidenten, wat de politieke mening van het kabinet ook is over kernenergie." 

STER reclame