Minister Schultz bij de kerncentrale in Doel bij de gezamenlijke inspectie van Nederland en België in januari ANP

De PvdA wil kijken of het mogelijk is om België te helpen met de levering van elektriciteit, zodat de verouderde Belgische kerncentrales niet meer nodig zijn. De partij vraagt vanmiddag tijdens een debat aan minister Schultz of ze de mogelijkheid hiervan wil onderzoeken.

"Er rijzen steeds opnieuw vragen over de veiligheid van kernenergie in België", zegt PvdA-Kamerlid Vos. "We moeten ons afvragen of we hen niet kunnen helpen, gezien alle problemen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het sluiten van de centrales in ruil voor levering van energie uit onderbenutte restcapaciteit van Duitsland en Nederland."

Storingen

De kerncentrales in België zijn de afgelopen tijd meerdere keren stilgelegd vanwege storingen in pompen, kleppen en elektra. Eerder werden in reactorvaten in Doel en Tihange haarscheurtjes gevonden. Vanwege dreigend tekort aan elektriciteit houdt België de centrales nog zeker tien jaar open.

Vos denkt dat de overcapaciteit uit Nederland en Duitsland voldoende is om de tekorten in België op te vangen. "Technisch kan dat en het zou onze landen een stuk veiliger maken. Ik zal de minister daarom oproepen in gesprek te gaan met België en Duitsland en beter samen te werken om onze veiligheid te verhogen."

Inspecties

Coalitiepartner VVD pleit ervoor dat de gezamenlijke inspecties tussen België en Nederland bij de kerncentrale in het Vlaamse Doel structureel worden. Daarnaast moet de communicatie rond incidenten verbeterd worden en vraagt de partij om meer gebruik van sociale media. "Vaak zie je dat mensen meteen aan het ergste denken. En ik begrijp die zorg wel, maar meestal gaat het om kleine incidenten die ook voorkomen bij kolen- en gascentrales", verduidelijkt VVD-Kamerlid Dijkstra.

Snelle en transparante voorlichting zou feiten van fictie moeten scheiden. Dijkstra noemt het positief dat België Nederland betrekt bij de veiligheid van de Belgische kerncentrales.

STER reclame