Demonstratie Maastricht tegen Belgische kerncentrales
Meer dan duizend mensen hebben in Maastricht gedemonstreerd tegen de Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Het protest was georganiseerd door GroenLinks en het Milieu front Eijsden. Volgens de partijen moeten buurlanden inspraak hebben als het gaat om de veiligheid van de kerncentrales.
Naast Nederlandse actievoerders liepen ook Duitsers en Belgen mee in de protestmars vanaf Plein 1992 naar de Markt in Limburgse hoofdstad. De demonstranten zijn ongerust. "Met zuidwestenwind liggen we hier toch al snel onder een radioactieve wolk als het misgaat", zei een van mensen tijdens de mars.
Zorgen
De afgelopen maanden zijn de kerncentrales stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen. Steeds meer gemeenten in de grensgebieden maken zich zorgen. Tihange ligt ongeveer 40 kilometer van Maastricht, Doel ligt net over de grens in West-Brabant. "In deze Euregio met 4 miljoen mensen zijn de gevolgen enorm als het misgaat", zegt Gert-Jan Krabbendam, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Maastricht.
De kerncentrales zijn belangrijk voor de stroomvoorziening in België. De helft van de stroom komt vanuit de centrales. Daarom besloot de regering Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden dan de bedoeling was.
De Belgische kerncentrales zijn gebouwd tussen 1975 en 1985. Sinds januari voeren de Belgische en Nederlandse toezichthouders controles uit op kerncentrales in beide landen.
Tijdens de slotmanifestatie sprak GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren de actievoerders toe. Gisteren deed zij een oproep om ook meer zeggenschap te krijgen over de Duitse kerncentrale Lingen, op ongeveer 50 kilometer van Enschede en Emmen. Zij wil dat Nederland kan meepraten over de veiligheidseisen voor kerncentrales tot 100 kilometer van de grens.