De kerncentrale in Tihange ANP

Buurlanden van kerncentrales die vlak bij de grens staan, moeten inspraak in de besluitvorming over veiligheidseisen krijgen. Daarvoor pleiten politici van GroenLinks, Bündnis 90/Die Grünen (Duitsland), Europe Écologie Les Verts (Frankrijk) en Groen en Ecolo (België). Op die manier kan de veiligheid in de grensstreken vergroot worden, menen ze.

Begin dit jaar zeiden verschillende oppositiepartijen al dat zij vinden dat Nederland mee moet praten over de kerncentrale van Doel. Dat deden zij nadat burgemeesters uit de grensregio's zich hadden beklaagd over het gebrek aan informatie uit België, als er problemen zijn met de kerncentrale.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil behalve een informatieplicht ook inspraak in de besluitvorming over veiligheidseisen voor kerncentrales die tot honderd kilometer van de grens staan. "Keer op keer lezen we in het nieuws over problemen bij de Belgische kerncentrales. Deze reactoren staan net over de grens. De kans op een kernramp is klein, maar als het fout gaat trekt de radioactieve wolk zich niets aan van landsgrenzen."

Van Tongeren doet haar uitspraken in aanloop naar de demonstratie tegen de Belgische kerncentrales Doel en Tihange zondagmiddag in Maastricht. Beide kerncentrales komen de laatste tijd in het nieuws vanwege problemen met de veiligheid. 

De kerncentrales van Doel en Tihange zijn de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Door aanhoudende problemen en scheurtjes in de reactorvaten zijn de onrust en de zorgen over de veiligheid flink toegenomen. GroenLinks pleit al jaren voor het sluiten van kerncentrales en wil volle inzet op energiebesparing en schone energie. Tot die tijd willen de Groenen dat de veiligheid optimaal geregeld is.

STER reclame