Johan Cruijff en Max Verstappen in de pitsstraat op het circuit van Barcelona, eerder dit jaar
NOS Sport

'Ontmoeting Cruijff en Verstappen heel bijzonder nu'

Uitgerekend op het circuit waar Max Verstappen begin maart nog met Johan Cruijff sprak, boekt de 18-jarige Limburger het grootste succes uit zijn nog prille carrière in de Formule 1. "Dat Verstappen daar wint, is nu wel heel bijzonder", zo verklaart NOS-commentator Louis Dekker.

De verslaggever was deze week in Barcelona en zag aan Verstappen en zijn omgeving dat er iets bijzonders in de lucht hing. "Verstappen maakte de hele week al de indruk dat hij alles onder controle had. Dat gevoel straalt hij eigenlijk altijd wel uit, maar nu had ik echt het gevoel dat er iets bijzonders zou gebeuren. Maar een overwinning had ik ook echt niet verwacht. Niet nu al."

Verstappen: enorm blij dat ik Cruijff heb kunnen ontmoeten

Dekker was zondagmiddag vooral onder de indruk van de laatste vijftien ronden van Verstappen. De Red Bullrijder ging aan de leiding en voelde de hete adem van Kimi Räikkönen in zijn nek. "99 van de 100 coureurs zouden in zijn situatie aan de spanning ten onder zijn gegaan. Die hadden een foutje gemaakt, maar Max bleef tot het einde foutloos. Dat is echt ongelofelijk knap."

Overstap zat eraan te komen

Dat Verstappen vorige week promotie maakte van opleidingsteam Toro Rosso naar prestatieteam Red Bull, verbaasde Dekker niet. "Die geruchten gingen al langer. Toen ik Verstappen enkele weken geleden sprak in Zandvoort, hoorde ik door zijn antwoorden heen al dat hij wist dat er iets aan zat te komen. Zelf had ik gedacht dat hij in augustus de overstap zou maken, voor de Grand Prix van België, in zijn achtertuin."

Maar na de fouten van Daniil Kvyat in de GP van China ging het opeens snel. "Ik denk dat Kvyat al voor dit seizoen te horen heeft gekregen dat zijn stoeltje onder druk staat. Als je dat hoort als coureur, ga je fouten maken."

"Verstappen heeft nu van Red Bull een rotsvast vertrouwen gekregen, hij weet dat het team in hem gelooft. Dat is belangrijk voor een coureur", vertelt Dekker

 • AFP
  Fenomenale Max Verstappen heeft zijn eerste prijs in de Formule 1 te pakken.
 • Reuters
  Verstappen mag op de hoogste trede van het podium staan in Barcelona.
 • EPA
  Max Verstappen viert het feest met zijn team.
 • AFP
  Max Verstappen met op de achtergrond zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo.
 • Getty Images
  Aan de spuitende champagneflessen moet de 18-jarige Limburger nog wel even wennen.

'Max is de man van het weekeinde'

In Barcelona liepen dit weekeinde veel oud-coureurs en kampioenen rond, vertelt Dekker. "Iedereen praatte over Max Verstappen, hij is de man van het weekeinde. Dat was hij al zo voor de race van zondag. Verstappen moet geweten hebben dat de druk hoog was, maar daar laat hij helemaal niks van merken.

Verstappen heeft in aanloop naar de Grand Prix van Spanje geoefend in de simulator van Red Bull in Milton Keynes, waar het hoofdkantoor van de ploeg zich bevindt. "Er gaan geruchten dat Verstappen de data van alle andere coureurs aan gort heeft gereden. Hijzelf vindt dat niet eens zo bijzonder. 'Dat is maar een simulator, het gaat om de echte auto', zegt hij dan. Maar ondertussen krijgt het team heel veel informatie, alle statistieken worden bijgehouden. Die zijn bij Verstappen zo onwijs goed, dat hij nu de overstap gemaakt heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl