Max Verstappen na zijn zege in Barcelona
NOS Sport

'Max Verstappen is de Lionel Messi van de autosport'

"Qua talent past Verstappen in het rijtje van Ayrton Senna en Michael Schumacher. Hij is de Lionel Messi van de Formule 1." Oud-Formule 1-coureur Jan Lammers kan nog nauwelijks bevatten dat Max Verstappen een grand prix gewonnen heeft. "Ik heb met stomme verbazing naar de race gekeken. Dit is van ongekende grootheid."

Ook teameigenaar Frits van Amersfoort, die met Verstappen in de Formule 3 samenwerkte, is overdonderd door diens overwinning. "Ik ben opgehouden met superlatieven, want ik kan het niet meer overtreffen. Het is ongelofelijk wat dat ventje presteert. We staan nog maar aan het begin, er kunnen nog mooie dingen gebeuren."

Jan Lammers: 'Max is de Messi van de autosport'

"Niet alleen zijn prestatie is indrukwekkend, maar vooral ook het ogenschijnlijke gemak waarmee hij dat doet", vervolgt Lammers. "Het lijkt zo vanzelfsprekend. In deze race bleef hij uit de problemen, ook al joegen er drie mensen op hem die allemaal geen fout maken. En dan blijft Max zelf ook foutloos."

Ook Van Amersfoort is vol lof over de snelheid waarmee Verstappen zich ontwikkelt. "Zijn overstap naar Red Bull was een stap voorwaarts natuurlijk, maar dat het zo snel gaat is typisch Verstappen. Bij ons in de Formule 3 ging dat precies zo. De testen waren goed en hij trekt het allemaal door. Ik zie regelmatig coureurs in mijn team die dat trucje proberen te doen, maar niet iedereen heeft dat talent."

"Sommigen willen autocoureur zijn, anderen zijn het... Zowel Jos als Max is fulltime met autosport bezig", aldus Van Amersfoort.

Voor de familie Verstappen geldt één regel: ze blijven je verbazen. Die regel houd ik erin.

Frits van Amersfoort

Lammers verwacht dat deze overwinning voor Verstappen de opmaat is voor meer triomfen. "Wereldkampioen worden is zijn grote doel. Een grand prix-zege kunnen ze afvinken, ze gaan op naar het volgende doel. Volgende week wordt er in Monaco gereden, daar kan hij misschien wel poleposition starten. Misschien zit er nog wel een podiumplaats aan te komen."

Toch was er ook kritiek op zijn overstap naar Red Bull; volgens sommigen gaat het te snel met Verstappen. "Ik snap dat veel mensen hem niet begrijpen, maar het gaat erom dat hij zichzelf begrijpt", zegt Lammers. "Hij snapt wat hij nodig heeft en met zijn talent gaat hij daar op een geweldige manier mee om."

Frits van Amersfoort is met zijn Formule 3-team dit weekeinde in het Franse Pau. "Wij doen nu wat we twee jaar geleden nog met Max deden. Het gebeurt niet vaak dat ik tijdens onze race ook naar de Formule 1 kijk. Daardoor was het soms moeilijk om de aandacht bij de eigen race te houden."

In 2014 won Verstappen acht races en eindigde hij als derde in het eindklassement bij Van Amersfoort Racing. In het verleden heeft ook Jos Verstappen bij dat team gereden, voor hij naar de Formule 1 doorstroomde.

'Max is honderd procent toegewijd'

Volgens Van Amersfoort is het exceptionele talent van Verstappen zijn toewijding. "Dat geldt voor voor Max, maar ook voor Jos. Ze zijn 24/7 met racen bezig. Max heeft een fantastische opleiding van zijn vader gekregen."

Jongste GP-winnaars in de Formule 1

Rang en courreurLeeftijdJaartal
1. Max Verstappen18 jaar en 228 dagenGP van Spanje, 2016
2. Sebastian Vettel21 jaar en 73 dagenGP van Italië, 2008
3. Fernando Alonso22 jaar en 26 dagenGP van Hongarije, 2003
4. Bruce McLaren22 jaar en 104 dagenGP van Verenigde Staten, 1959
5. Lewis Hamilton22 jaar en 154 dagenGP van Canada, 2007
Jan Lammers: Jos is heel belangrijk voor Max

Vader Jos Verstappen heeft zijn grootste opdracht al volbracht, denkt Lammers. Hij heeft hem van jongs af aan begeleid. Mentaal is hij heel belangrijk. Vorig jaar in Austin was hij na de kwalificatie niet tevreden met de manier waarop Max reageerde. En een dag later wordt Max vierde. Zo belangrijk is het dat Jos hem blijft coachen. Hij is er altijd bij, maar hij staat altijd op standby. Hij houdt Max scherp als het nodig is", zegt Lammers.

Het geslacht-Verstappen heeft met Jos en Max al twee troeven in de Formule 1 en misschien komt er ooit een derde Verstappen bij. "Max' vriendin is ook coureur, dus wie weet waar dat toe kan leiden", grapt Van Amersfoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl