Blijdschap bij Oranje Zwart

Hockeyers van Oranje Zwart veroveren landskampioenschap

Oranje Zwart heeft het laatste jaar in de bestaansgeschiedenis van de club bekroond met een landskampioenschap. In de derde en beslissende wedstrijd werd Amsterdam in eigen huis met 3-2 opzijgezet. Het betekent het derde kampioenschap in drie jaar voor de Eindhovenaren, de vierde titel in de geschiedenis van de club.

Voor Amsterdam betekent het een grote teleurstelling. Nadat eerder op de middag het voetbalkampioenschap aan de hoofdstad was voorbijgegaan, grepen ook de hockeyers ook naast de titel. Hoewel de onderlinge krachtmetingen in de reguliere competitie beide werden gewonnen door Amsterdam, was het Oranje Zwart dat in de play-offs de bovenliggende partij was.

De eerste wedstrijd, op Sportpark Aalsterweg in Eindhoven, won Amsterdam nog met 2-1, waarmee het Oranje Zwart een gedroomd afscheid van de thuishaven belette. Zaterdag bogen de hockeyers uit Eindhoven in een zinderend duel een 2-0 achterstand om in een 3-2 zege.

Minder spectaculair

Hoewel het scoreverloop zondag minder spectaculair was, viel er genoeg te genieten. Al vroeg in de eerste helft kreeg Oranje Zwart een strafcorner, die Mink van der Weerden meteen verzilverde. Nog geen twintig minuten later was het opnieuw raak toen Van der Weerden wederom een strafcorner benutte en de score op 0-2 bracht.

Uitbundige gezichten bij Oranje Zwart

Het duel was vervolgens in evenwicht. Na 25 minuten kreeg ook Amsterdam een strafcorner. Justin Reid-Ross had het vizier op scherp en bracht de spanning weer in de wedstrijd: 1-2.

In de tweede helft joeg Amsterdam op de gelijkmaker, maar de thuisploeg kon het aanvallende spel niet op het scorebord tot uitdrukking brengen. Oranje Zwart was productiever. Bob de Voogd kreeg halverwege de tweede helft een kans en leek de beslissing te brengen: 1-3. Dat hij de bal met de bolle kant speelde, werd niet gezien.

Benauwde momenten

Het duel leek beslist, maar niets was minder waar. Het was opnieuw Reid-Ross die een strafcorner benutte en de score op 2-3 bracht. Amsterdam drong steeds nadrukkelijker aan en Oranje Zwart beleefde benauwde momenten, vooral in de slotminuten toen Sander Baart en Niek van der Schoot met geel van het veld werden gestuurd.

Maar de bezoekers hielden stand. Oranje Zwart, dat deze zomer met stadgenoot EMHC samensmelt tot Oranje Rood, kan in de geschiedenisboeken laten opnemen dat de club in het laatste jaar van zijn bestaan de sterkste was van Nederland.