Hockeyers Amsterdam winnen eerste finaleduel

Amsterdam wint eerste duel van Oranje Zwart

De hockeyers van Amsterdam hebben een 1-0 voorsprong genomen in de best-of-3-serie in de finale om het landskampioenschap. De ploeg van Dirk Loots versloeg Oranje Zwart in Eindhoven met 2-1.

De thuisploeg had vroeg in het duel nog wel de leiding genomen dankzij Jelle Galema, die een knappe individuele actie afrondde met een backhandschot onder doelman Laurens Goedegebuure door.

Amsterdam kwam echter alweer snel op gelijke hoogte toen Kenny Bain een niet perfect uitgevoerde strafcorner toch in het doel wist te krijgen. Op een Eindhovense strafcorner na bleven grote kansen in de eerste helft verder uit.

In de tweede helft stonden de finalisten elkaar meer ruimte toe. Het aantal doelpoging nam daardoor iets toe, maar die waren niet besteed aan de Amsterdamse strafcornerschutter Justin Reid-Ross en OZ-spelers Bob de Voogd, Mink van der Weerden en Sander Baart.

In het laatste kwartier raakte Oranje Zwart, dat door de aanstaande fusie met buurman EMHC de laatste thuiswedstrijd onder de huidige naam speelde, steeds meer het initiatief kwijt.

Vijf minuten voor tijd besliste Valentin Verga de wedstrijd. De international stond volledig vrij en haalde van dichtbij hard uit. In de resterende speeltijd kreeg Oranje Zwart het niet voor elkaar om de zege van Amsterdam nog in gevaar te brengen.

Afscheid van Oranje Zwart

Ondertussen heeft Kampong de eerste stap gezet richting de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de Euro Hockey League. De Utrechters wonnen in eigen huis de eerste wedstrijd in de best-of-3 met 5-1 van HGC.