Hockeyers Oranje Zwart dwingen derde wedstrijd af

Winst Oranje Zwart na comeback tegen Amsterdam

Titelverdediger Oranje Zwart heeft in de eindstrijd om het landskampioenschap tegen Amsterdam in een zinderend duel een derde wedstrijd afgedwongen. De ploeg uit Eindhoven stond in Amsterdam bij rust 2-0 achter, maar stapte uiteindelijk met een 2-3 overwinning van het veld. Zondag is de beslissende wedstrijd, opnieuw in Amsterdam.

Het mag een miraculeuze ontsnapping genoemd worden. Vriend en vijand werden verrast door de veerkracht die Oranje Zwart in de tweede wedstrijd tentoonspreidde.

De Amsterdammers hadden donderdag op bezoek bij Oranje Zwart al met 1-2 gewonnen, dus de druk lag op Oranje Zwart. En die druk hield Amsterdam van het begin af aan op de bezoekers. Een sterke openingsfase resulteerde in een grote kans en drie strafcorners voor de thuisploeg.

Daarna kwam Oranje Zwart beter in de wedstrijd, maar solide verdedigen van Amsterdam voorkwam dat Oranje Zwart het kantelende spelbeeld op het scorebord tot uiting kon brengen. In de slotfase van de eerste helft was het juist Amsterdam dat opnieuw gas gaf.

Acht minuten voor rust opende Mirco Pruyser met een schitterende actie de score namens de thuisclub. Slechts vier minuten later tekende Kenny Bain voor de 2-0, eveneens een goede veldgoal. Oranje Zwart ziet zich dan geconfronteerd met een zware klus.

Sfeer bij finale herenhockey

De titelverdediger liet zich echter niet uit het veld slaan. Na de hervatting klapt de ploeg er vanaf de eerste minuut bovenop en dat resulteert in kansen en kansjes. Via een strafcorner brengt Mink van der Weerden de spanning terug, 2-1. Als Amsterdam even later een strafbal mist en de kansen voor Oranje Zwart blijven komen, blijft de hoop leven.

Halverwege de tweede helft tekent Jelle Galema voor de gelijkmaker. Er volgen over en weer kansen. In het slot van de wedstrijd voert Oranje Zwart de druk verder op. Dat resulteert in vier strafcorners in de laatste vijf minuten. Jelle Galema tekent drie minuten voor tijd zelfs voor de 2-3. Morgen moet een derde wedstrijd uitkomst brengen.

Ondertussen speelde Kampong tegen HGC om de derde plek. Kampong liet zich daar niet van de wijs brengen en sleepte met een 2-4 overwinning de derde plek in de wacht. Daarmee bemachtigde het team een ticket voor de EHL, de European Hockey League.