Amsterdam
NOS Sport

Kan Amsterdam de Brabantse hegemonie doorbreken?

Blijft alles bij het oude of grijpen de hockeyers van Amsterdam de macht? Dat is in een notendop de inzet van de finales om de landstitels. Deze week volgt in maximaal zes wedstrijden het antwoord op die vraag.

Bij de mannen gaat de strijd tussen titelhouder Oranje Zwart en uitdager Amsterdam. Bij de vrouwen staan kampioensabonnee Den Bosch en uitdager Amsterdam tegenover elkaar. Vier spelers blikken vooruit.

Robert van der Horst (Oranje Zwart)

"Wij zijn er heel trots op dat we voor het vierde jaar op rij in de finale staan. Dat is sowieso al een hele prestatie. Kijk maar naar onze tegenstanders in die finales: Rotterdam, Bloemendaal, Kampong en nu Amsterdam. Vier verschillende clubs. Wij zijn de constante factor in de top van Nederland."

"Dit is het laatste jaar voor Oranje Zwart. Deze zomer fuseert de club met EMHC tot Oranje Rood. Daarom willen we graag afsluiten met een geweldig seizoen en daar hoort een landstitel bij."

Robert van der Horst viert de landstitel met OZ in 2014

"Ik verwacht een mooie finale, omdat beide clubs leuk willen hockeyen en weinig voor elkaar onderdoen. De onderlinge duels in de competitie werden ook pas op het laatste moment beslist. Helaas in het voordeel van Amsterdam."

"Zij hebben ook het thuisvoordeel en ik verwacht dat het op een beslissende derde wedstrijd uitdraait, dus wij zullen ons goed moeten voorbereiden om te kijken hoe we in het Wagener Stadion kunnen winnen om daar kampioen te worden."

Klaas Vermeulen (Amsterdam)

"Vier jaar geleden stonden wij voor het laatst in de finale, dus wij hebben hier toch al wel een tijdje naar uitgekeken. Zeker de jongens die er de laatste jaren bij zijn gekomen, ongeveer de helft van het team, want die hebben de titels van 2011 en 2012 niet meegemaakt."

"Ondanks de coachwissel vlak voor de winterstop, toen Alyson Annan werd opgevolgd door Dirk Loots, draaien we een ontzettend goed seizoen. Het is dan ook niet toevallig dat we in de finale staan."

"We gaan er vol vertrouwen in. Ook door de overwinningen op Oranje Zwart in de competitie, al waren die nipt. Dat geeft zeker veel vertrouwen, al zou ik niet durven zeggen dat wij favoriet zijn tegen de regerend kampioen van Nederland en Europa. Ik hou het erop dat de kansen gelijk zijn."

"Het is wel heel gunstig dat wij het thuisvoordeel hebben. In de halve finales tegen Kampong heeft dat ook meegespeeld. Het publiek liet zich duidelijk horen en dat heeft ons echt een extra stimulans gegeven. Het zou wel heel mooi zijn om er komend weekend voor eigen publiek een groot feest van te maken."

Maartje Paumen (Den Bosch)

"Natuurlijk mag je me feliciteren met een finaleplaats, graag zelfs. Ook al hebben we nog niets gewonnen en wordt het alweer mijn twaalfde finale om het landskampioenschap."

"Ik verheug me erop om er weer een te spelen. Het is altijd mooi en spannend. En inderdaad, finales worden bijna allemaal gewonnen door Den Bosch. Het zit in ons dat er een knopje omgaat als de play-offs beginnen. Dan krijgen we nog meer strijdlust dan normaal."

Maartje Paumen viert de landstitel met Den Bosch in 2015

"En in de loop van de jaren leer je ook om finales te spelen. Maar Amsterdam heeft ook ervaring met het spelen van zulke wedstrijden. Ik verwacht dat er weer volop geknokt gaat worden."

"Ik vind het wel lekker dat wij beginnen met een thuiswedstrijd, in ons nieuwe stadion. Het is gaaf om daar te spelen. Er heerst een supermooi sfeertje, dat geeft een lekker gevoel op het veld. Het is fijn als we de finalereeks daar met een overwinning beginnen, maar daar zal Amsterdam niet anders over denken."

Eva de Goede (Amsterdam)

"Ik vind dat wij dit seizoen een ontzettend goed team hebben. We zijn tot veel in staat, maar ja: ik weet dat Den Bosch ook een ontzettend goed team heeft en altijd veel kan bereiken."

"Juist in de play-offs zijn zij extra sterk. Dat hebben ze de afgelopen jaren al zo vaak bewezen. Maar hopelijk gaan wij nu verandering brengen in het verhaaltje dat Den Bosch er aan het einde van het seizoen altijd met de prijzen vandoor gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl