1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Voetbal

Platini optimistisch na hoorzitting CAS

Michel Platini heeft nog steeds hoop dat hij als UEFA-voorzitter het EK in Frankrijk kan meemaken. De geschorste Fransman heeft zijn hoop gevestigd op het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne, waar vrijdag een acht uur durende hoorzitting op het programma stond.

"Ik ben nu zelfs optimistischer over de goede afloop dan ervoor", liet de Franse oud-international weten. "Als ik deze zaak win, zal ik bij elke EK-wedstrijd komende zomer in Frankrijk als UEFA-voorzitter aanwezig zijn."

Schorsing van zes jaar

Het CAS kondigde vrijdag aan binnen tien dagen een uitspraak te doen. Platini werd in december vorig jaar door de ethische commissie van de FIFA veroordeeld tot een schorsing van acht jaar. Deze straf werd door de beroepscommissie van de FIFA tot zes jaar teruggebracht.

Platini vol vertrouwen na CAS-zitting

Kern van de zaak is een betaling door toenmalig FIFA-president Sepp Blatter van omgerekend 1,8 miljoen euro aan Platini in 2011. De Fransman kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de oude baas van de FIFA. Volgens de ethische commissie van de FIFA wekte dat de schijn van omkoping en corruptie.

Blatter getuige

Blatter, eveneens voor zes jaar geschorst, trad vrijdag op als getuige in Lausanne. "Het verhoor is eerlijk en correct verlopen", liet de Zwitser na zijn sessie van anderhalf uur weten. Blatter hoopt dat zijn zaak bij het CAS half mei in behandeling wordt genomen.

EPA
Sepp Blatter beantwoordt vragen van de pers voor de CAS-zitting

De 60-jarige Platini verklaarde de betaling tijdens de hoorzitting als volgt: "Ik had gewerkt, ik stuurde een rekening, volgde de FIFA-richtlijnen, ontving geld en ik betaalde belasting. Dat was het."

'Dan is het echt voorbij'

Platini was optimistisch, maar hield ook rekening met een voor hem negatieve uitspraak. "Ik ga nu weer even op vakantie in afwachting van het oordeel", aldus de Fransman. "Misschien wordt het wel een vakantie voor altijd, als gepensioneerde. Dan is het echt voorbij."

Aanstaande dinsdag houdt de UEFA in Boedapest zijn jaarlijks congres. De Europese voetbalbond liet al eerder weten geen verkiezing voor een nieuwe voorzitter te organiseren voor de uitspraak in de zaak-Platini definitief is.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl