FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Platini
NOS Voetbal

Blatter en Platini verliezen beroepszaak

Sepp Blatter en Michel Platini hebben de beroepszaken tegen hun jarenlange schorsingen verloren. De beroepscommissie van de FIFA heeft de straf wel verminderd van acht naar zes jaar.

De voorzitters van de FIFA en UEFA werden in december veroordeeld tot een schorsing van acht jaar voor een schimmige miljoenenbetaling van Blatter aan Platini in 2011.

Beledigend en schandelijk

De beroepscommissie oordeelde dat Blatter en Platini terecht geschorst zijn, maar dat bij het bepalen van de straf te weinig rekening is gehouden met het jarenlange werk dat de twee hebben gedaan voor de voetbalwereld.

In een eerste reactie liet Platini weten het "beledigend en schandelijk" te vinden dat de straf niet helemaal is kwijtgescholden. "Dit besluit is een schending van mijn rechten. De aantijgingen tegen mij zijn gebaseerd op niets."

Volgende stap

Blatter en Platini hebben eerder al aangekondigd dat ze alle juridische mogelijkheden aan zullen grijpen om hun onschuld te bewijzen. Platini wilde in december meteen tegen de straf in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS, maar hij moest daarvoor eerst het oordeel van de beroepscommissie van de FIFA afwachten.

Blatter: ik blijf vechten voor gerechtigheid

De woordvoerder van Blatter gaf woensdagavond een korte reactie aan de NOS. "Hij is erg teleurgesteld over deze beslissing. Natuurlijk zal hij deze aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS."

De CAS-procedures gaan naar alle waarschijnlijkheid maanden gaan duren. Nu hun straffen gehandhaafd blijven, mogen de twee komende vrijdag niet aanwezig zijn bij het FIFA-congres in Zürich, waar de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond wordt verkozen.

Dat is pijnlijk voor Blatter, omdat hij nog hoopte door de voordeur te kunnen vertrekken bij de FIFA. "Ik ben geen profeet, maar als de instituties hun werk goed doen, ben ik terug voor het congres", zei hij in december tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl