Het opvangkamp op het eiland Manus
NOS Nieuws

Australisch migrantenkamp Papua-Nieuw-Guinea illegaal

Het opvangkamp van Australië op het Papua-Nieuw-Guinese eiland Manus is in strijd met de grondwet. Dat heeft het hooggerechtshof in Papua-Nieuw-Guinea besloten.

Australië stuurt bootvluchtelingen die niet terug naar het land van herkomst kunnen naar opvangkampen op eilanden in de Stille of Indische Oceaan. Het land wil zo voorkomen dat ze voet op Australische bodem zetten.

Eerder oordeelde het Australische hooggerechtshof dat het wegsturen van de vluchtelingen niet in strijd is met de grondwet van Australië. Maar het hooggerechtshof in Papua-Nieuw-Guinea is van mening dat het opvangkamp op Manus de persoonlijke vrijheid schendt. Daarbij baseert het hof zich op de grondwet van Papua-Nieuw-Guinea.

Kritiek

Op het eiland Manus worden rond de 850 mensen opgevangen, van wie de helft is aangemerkt als vluchteling. Het hooggerechtshof noemde de opvang "illegaal" en zei dat "er zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden".

Australië heeft ook een opvangkamp op Nauru. Het asielbeleid van de Australische overheid is al jaren omstreden. De levensomstandigheden in de kampen zijn slecht en vluchtelingen melden dat er sprake is van geweld en misbruik van asielzoekers. Er zijn al verschillende keren rellen uitgebroken in de kampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl