Door Australië geweigerde vluchtelingen mogen zich in Cambodja vestigen
NOS Nieuws

Australië stuurde 663 vluchtelingen terug naar zee

Australië heeft in de afgelopen achttien maanden 663 vluchtelingen teruggestuurd naar zee. Dat heeft minister van Immigratie Peter Dutton bekendgemaakt. Volgens Dutton heeft sinds de aanscherping van het illegalenbeleid in 2013 niet één illegale vluchteling voet op Australische bodem gezet.

De laatste poging van vluchtelingen om in Australië aan land te gaan, dateert van vorige maand. Toen werd een klein houten schip voor de kust van West-Australië gesignaleerd met 46 Vietnamezen aan boord. De Australische regering weigerde te zeggen wat er met hen was gebeurd. Vandaag maakte Dutton bekend dat zij naar Vietnam zijn teruggekeerd.

Nieuwe regering

Tussen 2007 en 2013 bereikten 50.000 bootvluchtelingen de Australische kust. In 2013 besloot een nieuwe Australische regering dat daaraan een eind moest komen. Vluchtelingen werden daarna teruggestuurd naar zee. Ook zijn er verklaringen dat mensensmokkelaars door Australië werden betaald om naar Indonesië terug te keren.

Opvarenden van schepen die niet zeewaardig zijn, worden niet teruggestuurd, maar in kampen in Papua-Nieuw-Guinea en het Stille Oceaan-eiland Nauru gevangen gezet. Als zij als vluchteling worden erkend, mogen zij zich daar of in Cambodja vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl