Demonstratie in Melbourne tegen het asielbeleid van de Australische regering
NOS Nieuws

Australië mag vluchtelingen naar eilanden sturen

Het is al jaren omstreden: het asielbeleid van Australië. Het land stuurt bootvluchtelingen terug naar hun land van herkomst. Maar als dat niet kan, worden bootvluchtelingen naar vluchtelingenkampen op eilanden in de Stille of Indische Oceaan overgebracht. Om te voorkomen dat ze voet op Australische bodem zetten.

Een vluchteling, een vrouw uit Bangladesh, stapte naar de rechter om het beleid aan te vechten, maar zonder succes. Het hooggerechtshof vindt het asielbeleid niet in strijd met de grondwet.

Zwanger

De zwangere vrouw zat in een opvangkamp op het eiland Nauru. Omdat er complicaties optraden tijdens de zwangerschap werd zij overgebracht naar het vasteland van Australië om te bevallen.

Na de bevalling spande de vrouw, met hulp van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, een rechtszaak aan om te voorkomen dat zij en haar baby zouden worden teruggestuurd. Volgens haar zijn de omstandigheden op het eiland mensonterend.

Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat het besluit niet in strijd is met de Australische grondwet. Hierdoor kan de overheid asielzoekers, die voor medische verzorging naar Australië moeten, terugsturen naar de opvangkampen op Nauru, Manus Island en Christmas Island.

Kritiek

Er is veel kritiek op de kampen. De levensomstandigheden zijn er slecht. En vluchtelingen melden dat er sprake is van geweld en misbruik van asielzoekers. Er zijn al enkele keren rellen uitgebroken in de kampen.

"Artsen melden geregeld dat kinderen onherstelbare schade oplopen door de slechte omstandigheden in de kampen", vertelt NOS-correspondent Robert Portier. "Toch heeft de Australische regering besloten om 267 mensen, onder wie 37 baby's, terug te sturen naar de eilanden. In die groep zit ook een jongen van vijf jaar die verkracht is in een van de kampen."

De wet is één ding, moraliteit is iets anders.

Daniel Webb, advocaat Human Rights Law Centre

Advocaten noemen het in strijd met de grondwet dat Australië opvangkampen in het buitenland opzet en betaalt. Maar de Hoge Raad ziet dit anders. Asielzoekers mogen op eilanden voor de kust van Australië worden ondergebracht.

De advocaat van de vrouw is zeer teleurgesteld. "Het is fundamenteel fout om deze mensen te veroordelen tot een leven in onzekerheid op een piepklein eiland", zegt Daniel Webb, advocaat Human Rights Law Centre. "De wet is één ding, moraliteit is iets anders."

De zaak ligt politiek zeer gevoelig. 2016 is een verkiezingsjaar in Australië. Het vluchtelingenprobleem is een zaak die de samenleving verdeelt. De centrum-rechtse regering onder leiding van premier Turnbull is voor een harde aanpak van de asielzoekers.

Vluchtelingenorganisaties in Australië roepen op tot demonstraties tegen het beleid. En de regering van het eilandstaatje Nauru verwacht protesten en rellen in het opvangkamp voor asielzoekers na de uitspraak van de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl