Het detentiecentrum op Christmas Island
NOS Nieuws

Spanningen asielzoekers Christmaseiland komen nu wel naar buiten

Op enkele duizenden kilometers ten noordwesten van Perth in Australië ligt het kleine Christmaseiland, waar afgelopen nacht rellen waren na de dood van een Iraans-Koerdische asielzoeker.

Het detentiecentrum op het eiland opende in 2006 en al jaren zijn er veel incidenten: rellen en hongerstakingen. Daarmee is het centrum misschien wel het meest omstreden onderdeel van het harde Australische asielbeleid. Mensenrechtenorganisaties uitten al diverse malen hun zorgen over de leefomstandigheden.

In het detentiecentrum zitten ongeveer 200 mannen, deels bootvluchtelingen uit het Midden-Oosten, samen met zo'n 40 Nieuw-Zeelanders van wie het visum voor Australië is verlopen.

Spanningen

Al sinds 2009 is er onrust. Het begon met gevechten tussen Afghanen en Sri Lankanen, waarbij 200 asielzoekers elkaar met takken en bezemstokken te lijf gingen.

Activisten schrijven de onrust toe aan overbevolking van het centrum. Volgens de overheid is de spanning te wijten aan frustraties onder de Sri Lankanen van wie de asielaanvraag is afgewezen.

In 2011 leidde de onrust en onvrede tot een aantal grote incidenten, waarbij de politie traangas en rubberen kogels gebruikte. In juli van dat jaar trokken de asielzoekers wereldwijde aandacht door op het dak van het centrum beddenlakens in brand te steken.

Afgeschermd

Volgens correspondent Robert Portier probeert de Australische regering dit soort incidenten steevast onder de pet te houden. "Het beleid van de overheid is ervoor te zorgen dat er niets naar buiten komt. Het is niet voor niets dat detentiecentra op zulke afgelegen plekken zijn gevestigd. Het is moeilijk toezicht te houden, want het is te ver vliegen voor andere politici en voor mensenrechtenadvocaten".

Dat is deze keer mislukt. Een Nieuw-Zeelandse politicus had contact met een landgenoot die op uitzetting wacht en hem vertelde over het incident. De minister van Immigratie ontkende dat er sprake is van verdachte omstandigheden, maar hij beloofde de zaak verder te onderzoeken.

Rellen op Christmaseiland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl