Asielzoekers in het detentiecentrum op Christmas Eiland in 2012
NOS Nieuws

Rellen in detentiecentrum Christmaseiland

In een detentiecentrum voor vluchtelingen op Christmaseiland zijn ongeregeldheden uitgebroken na de dood van een asielzoeker. De Koerdische man uit Iran was afgelopen weekend ontsnapt.

Australische en internationale media melden dat enkele honderden asielzoekers in opstand zijn gekomen. Ze hebben uitgebreid vernielingen aangericht en brand gesticht in het detentiecentrum.

Ook wordt gezegd dat bewakers het complex zijn ontvlucht. Volgens de autoriteiten hebben de bewakers zich voor hun eigen veiligheid teruggetrokken.

Verdacht

Het lichaam van de Koerd werd gisteren gevonden onderaan een klif. De doodsoorzaak wordt door de autoriteiten onderzocht. Een medegedetineerde heeft bij het Nieuw-Zeelandse radiostation Radio NZ verklaard dat andere asielzoekers denken dat bewakers hem iets hebben aangedaan.

Christmaseiland is Australisch grondgebied. De Australische autoriteiten bevestigen dat er ongeregeldheden zijn en dat er schade is aangericht. Er zouden geen mensen gewond zijn geraakt.

Gespannen

De autoriteiten zeggen dat een groep Iraniërs vreedzaam demonstreerde na de dood van de gevangene. Anderen in het centrum zouden daar misbruik van hebben gemaakt.

Er is geen sprake van rellen op grote schaal, zegt het Australische ministerie van Immigratie. Wel blijft de situatie gespannen. Het ministerie probeert contact te leggen met de gedetineerden om de situatie op een vreedzame en veilige manier op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl