De Turkse president Erdogan
NOS Nieuws

Verbod op beledigen bevriend staatshoofd verdwijnt

Het verbod op het beledigen van een bevriend staatshoofd verdwijnt. Minister Van der Steur wil het artikel uit het Wetboek van Strafrecht schrappen waarin staat dat iemand die een buitenlands staatshoofd beledigt maximaal twee jaar gevangenisstraf kan krijgen. De minister van Veiligheid en Justitie vindt het een achterhaald wetsartikel.

Enkele partijen, waaronder de VVD, riepen het kabinet afgelopen week al op de wet snel aan te passen. De kwestie is actueel door de ophef over de strafrechtelijke vervolging in Duitsland van de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president Erdogan heeft beledigd. De VVD-fractie wil niet dat buitenlandse leiders met "lange tenen" via de rechter de Nederlandse grondrechten ondermijnen.

Museum

Dinsdag zei Van der Steur nog in het vragenuurtje dat hij de zaak wilde bekijken. Nu is het kabinet overtuigd van de nutteloosheid van de bepaling. "Het Wetboek van Strafrecht is niet bedoeld als museum voor in onbruik geraakte artikelen en dit is er één van", zei de minister na afloop van de ministerraad.

'Wetboek strafrecht geen museum voor in onbruik geraakte artikelen'

Het kabinet heeft nog geen standpunt over het voorstel van D66 om ook het verbod op belediging van koning Willem-Alexander en andere leden van het Koninklijk Huis te schrappen. D66-Kamerlid Verhoeven diende vanochtend een initiatiefwetsvoorstel in om majesteitsschennis uit de wet te halen.

Op het beledigen van de koning staat een maximumstraf van 5 jaar cel. Ook kan het stemrecht van degene die beledigt worden afgenomen.

Nacht ijs

Premier Rutte benadrukt dat het kabinet langer wil nadenken over het schappen van de majesteitsschennis, omdat het gecompliceerder is. De koning is onschendbaar en kan zich niet verdedigen zonder tussenkomst van de premier, zegt Rutte. "Die aspecten moet je meenemen en niet over een nacht ijs gaan."

In 2013 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag de gooier van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets tot vijf maanden cel vanwege majesteitsschennis. Het Openbaar Ministerie wilde vorig jaar een activist vervolgen omdat hij "fuck de koning" had geroepen, maar besloot daar later toch van af te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl