Actiegroep protesteert tegen vervolging om "Fuck de koning"
NOS Nieuws

D66 wil ook af van verbod op beledigen Willem-Alexander

D66 wil het verbod op belediging van bevriende staatshoofden uit het Wetboek van Strafrecht schrappen. Ook de strengere aanpak van mensen die koning Willem-Alexander beledigen moet verdwijnen.

Kamerlid Verhoeven dient vandaag een initiatiefwetsvoorstel in. "De kwestie met de Turkse president Erdogan in Duitsland laat de urgentie zien om deze bepaling te schrappen."

Hij vindt dat een buitenlands staatshoofd Nederland niet zou mogen oproepen om bijvoorbeeld een Nederlandse cabaretier te vervolgen. "Zo'n situatie als in Duitsland willen we hier niet."

Titel II. Misdrijven tegen de koninklijke waardigheid Artikel 111 Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.

Uit het Wetboek van Strafrecht

Gewone burger

Op het beledigen van een bevriend buitenlands staatshoofd staat nu een maximumstraf van twee jaar cel. Het beledigen van Willem-Alexander kan vijf jaar cel opleveren, terwijl op het beledigen van een gewone burger maximaal drie maanden staat.

Verhoeven vindt beide artikelen niet meer van deze tijd. "Waarom moet het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd anders beoordeeld worden dan belediging van alle andere Nederlanders?"

Vaak wordt gezegd dat majesteitsschennis "een dode letter in de wet is". Maar dat is volgens Verhoeven niet zo. "Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie nog een activist vervolgen die 'fuck de koning' had geroepen. Dan kun je moeilijk zeggen dat het een wet is met louter symbolische betekenis."

Minister Van der Steur zei deze week dat hij nog eens wil bekijken of het artikel over het beledigen van een buitenlands staatshoofd geschrapt kan worden. Hij deed dat naar aanleiding van een oproep van de VVD.

Regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen GroenLinks en SP steunen de initiatiefwet van D66, maar dat is met 67 zetels geen meerderheid. De christelijke partijen CDA, CU en SGP zijn tegen. De VVD en PVV hebben nog geen standpunt ingenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl