Kamer wil af van wet over beledigen bevriend staatshoofd
Een aantal Tweede Kamerfracties wil af van het wetsartikel dat het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt.
De VVD kwam vandaag met het plan dit wetsartikel te schrappen. "Het kan niet zo zijn dat buitenlandse leiders met lange tenen via de rechter proberen onze grondrechten te ondermijnen", stelt VVD-Kamerlid Taverne.
Hij reageert daarmee op de ophef over de Duitse komiek Jan Böhmermann. De Turkse president Erdogan deed aangifte tegen hem omdat Böhmermann hem belachelijk had gemaakt. Mogelijk wordt de komiek in Duitsland vervolgd.
Beledigd
D66 is het met Taverne eens en zegt al langer aan een wetsvoorstel te werken om dit artikel en het verbod op majesteitsschennis te schrappen. Ook de SP, GroenLinks en de PVV willen van het wetsartikel af en daarmee is er een Kamermeerderheid.
De PvdA ziet geen enkele noodzaak om de wet te wijzigen. "We besteden onze tijd liever aan andere zaken", zegt Kamerlid Recourt.
"Iedere buitenlander, staatshoofd of niet, die zich vanuit Nederland beledigd voelt kan hier aangifte doen", vindt Recourt. "Dan is het vervolgens aan het Openbaar Ministerie om er iets mee te doen. Dat is anders dan in Duitsland, waar de premier het OM toestemming moet geven om te vervolgen. In Nederland zal een situatie zoals in Duitsland dus nooit voorkomen."
200 gulden
De laatste keer dat zo'n zaak in Nederland diende, was voor zover bekend in 1968. Schrijver en journalist Geert Mak, toen redacteur van een studentenblad van de VU, had met een paar andere redacteuren in het blad een pamflet gezet onder de kop "Johnson oorlogsmisdadiger volgens de normen van Tokio en Neurenberg." Hij kreeg een boete van 200 gulden.