NOS Nieuws

Zaak-Van Rey bracht ook andere politici in opspraak

Na drieënhalf jaar voorbereiding is vandaag de inhoudelijke behandeling van de zaak rond politicus Jos van Rey begonnen. In de slipstream van de affaire rond Van Rey zijn meer politici in opspraak geraakt, allemaal van de VVD. Een overzicht.

Ricardo Offermanns

Ricardo Offermanns

Offermanns was burgemeester van Meerssen en solliciteerde in de zomer van 2012 naar dezelfde functie in Roermond. Hij wordt op een avond gebeld door wethouder Van Rey die hem vertelt wat hij de volgende dag tijdens het sollicitatiegesprek moet zeggen.

Als dit aan het licht komt trekt Offermanns zijn kandidatuur in en treedt af als burgemeester van Meerssen. Hij wordt in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur wegens medeplichtigheid aan het schenden van de geheimhoudingsplicht door Van Rey. Offermanns is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Karin Straus

Karin Straus

VVD-Tweede Kamerlid Straus uit Roermond heeft voor haar campagne voor de verkiezingen van 2012 geld aangenomen van Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra geeft haar een reprimande als het naar buiten komt, omdat ze na een eerder onderzoek naar Van Rey meer afstand moeten houden.

Frans Weekers

Frans Weekers

VVD-staatssecretaris Weekers van Financiën moet in december 2012 in de Tweede Kamer op het matje komen. De oppositie wil opheldering over de sponsoring door Van Rey en Van Pol van de persoonlijke campagne van Weekers bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Van Rey regelde dat een foto van Weekers geplaatst werd op een 35 meter hoge reclamezuil langs de A73, met de tekst 'Stem Limburgs'. Van Pol had eraan meebetaald. Volgens Weekers was het geen rechtstreekse vriendendienst en stonden er geen gunsten tegenover. Weekers komt met de schrik vrij, maar struikelt een jaar later over aanhoudende problemen bij de Belastingdienst.

Fred Teeven

Fred Teeven

Jos van Rey doet op 20 september 2012 een aantal pogingen om zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven aan de lijn te krijgen. Hij wil iets weten over een kandidaat-burgemeester. Hij krijgt Teeven uiteindelijk aan de lijn, maar het telefoongesprek wordt niet opgenomen, terwijl de lijnen van Van Rey voortdurend werden getapt.

Van Rey en zijn advocaat Gitte Stevens vinden dit erg verdacht. Volgens hen wist Teeven dat er een onderzoek liep en is de apparatuur uitgezet om het gesprek niet vast te leggen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt vol dat de opnameapparatuur in de tapkamer op dat moment last had van een technische storing. Teeven is in het kader van de rechtszaak tegen Van Rey twee keer als getuige gehoord.

Mark Verheijen

Marc Verheijen

Het VVD-Tweede Kamerlid Verheijen, tevens ex-wethouder van Venlo, raakt in november 2014 in opspraak door een artikel in Elsevier: Verheijen heeft in 2011 ruim 6700 euro gekregen van Piet van Pol ten behoeve van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Het vermoeden is dat Van Pol in ruil daarvoor goedkoop een stuk grond in Venlo heeft kunnen verwerven. Na een reeks nieuwe berichten, onder andere over riant declaratiegedrag, start de VVD een onderzoek. Verheijen houdt uiteindelijk de eer aan zichzelf en verlaat in februari 2015 de Tweede Kamer.

Jos van Rey staat terecht voor corruptie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl