Jos van Rey aankomst bij de rechtbank in Rotterdam
NOS Nieuws

Rechtbank garandeert Van Rey eerlijk proces

De rechtbank in Rotterdam heeft de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey (70) een eerlijk proces gegarandeerd. "We zitten hier om dat te waarborgen", zei de rechtbankpresident aan het begin van het proces, waarvoor minimaal elf dagen zijn uitgetrokken.

Van Rey beklaagde zich zaterdag in Nieuwsuur over de manier waarop het Openbaar Ministerie het onderzoek tegen hem leidde. Het OM zou erop uit zijn geweest om hem te "kleineren en ontregelen", omdat hij als lokaal bestuurder vaak overhoop lag met het OM. "Ik zeg het met pijn in mijn hart, maar ik heb geen vertrouwen meer in de rechtsstaat Nederland", zei Van Rey.

Van Rey spreekt van een 'trieste dag'. 'Ik ben nu al veroordeeld.'

Het voormalige Tweede en Eerste Kamerlid van de VVD en oud-wethouder van Roermond staat terecht wegens lekken, fraude, corruptie en witwassen. Het onderzoek tegen hem duurde drieënhalf jaar, er werden 200 getuigen gehoord.

Deze week komen de politieke verdenkingen aan de orde: ronselen van stemvolmachten en het lekken van vertrouwelijke informatie in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij vragen die de sollicitanten zouden krijgen, doorspeelde aan een VVD-kandidaat. Volgens Van Rey was daar niets vreemds aan. Alle partijen deden dat. Als een kandidaat de vragen niet wist, had zijn partij zijn werk niet goed gedaan, zei Van Rey.

Volgende week komen de beschuldigingen van ambtelijke corruptie en omkoping door een projectontwikkelaar aan bod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl