Jos van Rey als koning op een kaartspel van Volkspartij Limburg
NOS Nieuws

De zaak-Van Rey: van krantenartikel tot corruptiezaak

Een artikel in de regionale krant over belangenverstrengeling zwengelde de kwestie rond Jos van Rey aan. De gemeente Roermond liet de zaak onderzoeken, daarna kwam justitie in actie. De VVD zette hem uit de partij. Hoe zat het ook alweer met Jos van Rey?

2011: de krant over de onderkoning

Jos van Rey als Eerste Kamerlid met een stembiljet

De affaire begint in het najaar van 2011 als dagblad De Limburger een verhaal publiceert over mogelijke belangenverstrengeling bij Van Rey. Volgens de krant beslist hij als wethouder in Roermond mee over miljoeneninvesteringen van de stad in projecten waarbij een bevriende projectontwikkelaar betrokken is. De gemeenteraad van Roermond vraagt oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en professor Paul Frissen om een onderzoek.

Van Rey is op dat moment een belangrijke man in zijn stad: onder zijn leiding is Roermond de afgelopen jaren sterk opgebloeid, onder meer door de vestiging van een groot outletcenter net buiten het centrum. Hij geldt als de "onderkoning van Roermond" en wordt door velen zeer gewaardeerd om zijn inzet en toegankelijkheid voor gewone burgers.

2012: onderzoek 'San Jose'

Van Rey in 2012, nadat hij was opgestapt als wethouder van Roermond

Na een half jaar stellen de onderzoekers vast dat Van Rey weliswaar de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt, maar dat hij nooit de gemeente heeft benadeeld. De wethouder was volgens Sorgdrager en Frissen altijd open over zijn vriendschap met projectontwikkelaar Piet van Pol.

Aan het begin van de zomer start het Openbaar Ministerie in stilte een eigen onderzoek naar Van Rey, onder de codenaam 'San Jose'. Daar hoort bij dat ook de telefoons van de wethouder worden afgetapt. Als justitie tijdens getapte gesprekken hoort dat Van Rey informatie lekt uit een sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester, grijpt het OM in. Op 19 oktober 2012 doet de recherche invallen in de woning van Van Rey, de woningen van zijn twee volwassen kinderen en in zijn werkkamer op het stadhuis van Roermond. Drie dagen later legt Van Rey zijn politieke functies neer. Hij stopt als wethouder en als Eerste Kamerlid. Vanwege het aftreden van hun wethouder stapt de VVD uit de coalitie in Roermond.

Terwijl het Openbaar Ministerie het onderzoek voortzet, kan Van Rey alleen maar afwachten. Herhaaldelijk beklaagt hij zich dat hij niet begrijpt waar justitie mee bezig is. Hij beschuldigt het OM ervan dat het erop uit is hem kapot te maken. Gaandeweg verliest hij alle vertrouwen in de rechtsstaat, zo zegt hij.

2013: inval bij de lijstduwer

Jos van Rey in 2013

In januari 2013 doet de Rijksrecherche invallen in het huis en het kantoor van de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol en van een bevriende makelaar. Ook deze huiszoekingen zijn in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar Van Pol en Van Rey.

Met het oog op de volgende gemeenteraadsverkiezingen maakt de Roermondse VVD-afdeling bekend dat ze Jos van Rey wil voordragen als lijstduwer. Dat vindt het hoofdbestuur van de partij geen goed idee, zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt. Partijvoorzitter Benk Korthals noemt een plek voor Van Rey op de kieslijst "onwenselijk". De kandidatuur wordt dan ook kort na de bekendmaking opgeschort.

2014: winst en royement

Jos van Rey na zijn verkiezingswinst met zijn eigen partij LVR

Niet veel later splitst Van Rey zich af van de VVD en richt zijn eigen Liberale Volkspartij Roermond op. De LVR wint de gemeenteraadsverkiezingen met afstand, maar wordt door de andere partijen uit het college van B&W gehouden. Van Rey keert wel terug in de gemeenteraad. De VVD zet hem begin 2015 definitief uit de partij, hij heeft de VVD dan bijna 40 jaar gediend.

2015: begin en uitstel van rechtszaak

Jos van Rey in 2015 tijdens installatie als Statenlid in Limburg

In januari 2015 gaat uiteindelijk de rechtszaak van start met een regiezitting. Van Rey zelf is niet aanwezig, maar zijn advocaat Gitte Stevens wil dat er nog eens honderd getuigen worden gehoord, waaronder staatssecretaris Teeven. De rechtbank gaat daar niet in mee, maar Stevens mag toch tientallen mensen oproepen. Daar gaat de rest van het jaar mee heen. Nu, vierenhalf jaar na het eerste artikel in De Limburger, begint de rechtbank met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het vonnis wordt begin juni verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl