Jos van Rey ANP

Na drieënhalf jaar voorbereiding is vandaag bij de rechtbank in Rotterdam de inhoudelijke behandeling van de zaak rond politicus Jos van Rey begonnen. Van Rey is voormalig Tweede en Eerste Kamerlid voor de VVD en oud-wethouder van Roermond. Hij wordt verdacht van onder meer ambtelijke corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Van Rey was in Roermond tussen 1998 en 2012 wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening voor de VVD en is nu Statenlid en gemeenteraadslid voor zijn eigen Liberale Volkspartij. Het Openbaar Ministerie denkt te kunnen bewijzen dat hij zich herhaaldelijk heeft laten omkopen door zijn medeverdachte, projectontwikkelaar Piet van Pol. 

Er is nog een derde verdachte, oud-wethouder Schreurs; ook hij zou zich in ruil voor wederdiensten door Van Pol hebben laten fêteren.

Jos van Rey en Piet van Pol zijn al tientallen jaren vrienden en zijn vaak, samen met hun echtgenotes, op vakantie geweest in Van Pols tweede huis in Saint Tropez. Van Pol heeft Van Rey ook meegenomen naar voetbalwedstrijden in het buitenland en naar vastgoedbeurzen in München en Cannes. 

Volgens Van Rey was daar niks mis mee: “We zijn gewoon vrienden”. Ook heeft hij alle tripjes altijd netjes aangemeld bij de gemeente.

Het Openbaar Ministerie ziet dat anders: Van Rey heeft in ruil voor deze gestes zijn vriend een voorkeurspositie bezorgd bij grote bouwprojecten in Roermond. Zo zou hij jarenlang documenten van vergaderingen hebben doorgespeeld aan Van Pol. Vaststaat dat deze in de stad een aantal grote projecten heeft kunnen realiseren in de periode dat Jos van Rey wethouder was. 

In andere gevallen zou Roermond onder druk van Van Rey bepaalde gebouwen van Van Pol hebben opgekocht, nota bene tegen de adviezen van ambtenaren in.

Van corruptie verdachte Jos van Rey voor de rechter

De zaak kwam aan het licht toen justitie in oktober 2012 invallen deed in het kantoor en huis van Jos van Rey en in de woningen van zijn zoon en dochter.  In het kader van onderzoek naar belangenverstrengeling werd heimelijk de telefoon van Van Rey afgeluisterd. 

Daarbij bleek dat een van de kandidaten in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond voorinformatie kreeg voor het sollicitatiegesprek. Het OM zag zich genoodzaakt in actie te komen omdat anders een nieuwe burgemeester op oneerlijke gronden zou worden benoemd.

Justitie heeft tijdens het onderzoek meer dan 200 getuigen gehoord. Er is een dossier opgebouwd van 29 gigabyte, ruim 100 ordners. Voor het proces in Rotterdam zijn elf dagen uitgetrokken. 

Gebruikelijk 

Deze week zit Van Rey nog alleen in het verdachtenbankje. De eerste dagen zal het vooral gaan over de meer politieke verdenkingen: het ronselen van stemvolmachten bij diverse verkiezingen en het lekken van voorkennis uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester aan kandidaat en mede-VVD-er Offermanns. Van Rey houdt vol dat dit gebruikelijke praktijk is tussen partijgenoten in de politiek. De verwachting is dat hij zich fel zal verdedigen.

Pas vanaf volgende week zal het gaan over de ambtelijke corruptie en de vermeende omkoping door Piet van Pol. Dat is ook het moment dat de projectontwikkelaar en oud-wethouder Schreurs voor het eerst in de rechtszaal zullen verschijnen. 

STER reclame