Van Reys advocaat Gitte Stevens (r) arriveert samen met een medewerker bij de rechtbank
NOS Nieuws

Van Rey blijft weg bij rechtszaak

Het corruptieproces tegen Jos van Rey is begonnen zonder de Roermondse politicus zelf. Hij laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Ook zijn medeverdachten Piet van Pol en Tilman Schreurs zijn er niet.

De rechtszaak tegen de drie is vandaag geopend met een regiezitting. Daarin maken de partijen afspraken over het vervolg van het proces. Van Rey's advocaat Gitte Stevens deed een verzoek om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te laten verklaren, maar dat wees de rechtbank af.

Witwassen

Van Rey was in Roermond eerder wethouder voor de VVD en is nu gemeenteraadslid voor de Liberale Volkspartij. Hij wordt beschuldigd van corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

'Van Rey wacht liever op de inhoudelijke behandeling'

De bevriende projectontwikkelaar Van Pol heeft Van Rey volgens het OM herhaaldelijk omgekocht. Ook de derde verdachte, oud-wethouder Schreurs, zou zich door Van Pol hebben laten fêteren in ruil voor wederdiensten.

Lekken

Advocaat Stevens stelde in de rechtszaal dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is. Volgens haar is een eerlijk proces onmogelijk. Het OM zou negatieve beeldvorming in de media in de hand hebben gewerkt door vertrouwelijke informatie te lekken.

"Van Rey wordt lekken van informatie verweten, maar wordt daarin overtroffen door het OM", zei Stevens. Zo waren journalisten volgens haar vooraf getipt over de doorzoekingen bij Van Rey en waren journalisten op de hoogte wanneer getuigen werden verhoord. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de informatie is gelekt door mensen bij het OM die een persoonlijke vete met Van Rey hebben, zei de advocaat.

Afgeluisterd gesprek

Ook de gang van zaken over een telefoongesprek tussen Van Rey en staatssecretaris Teeven is voor haar reden om de rechtbank te vragen het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Het gesprek is volgens justitie door een storing van de tap-apparatuur niet opgenomen. Stevens gelooft niet dat dat toeval is.

De rechtbank wees het verzoek af omdat het voorbarig zou zijn. Er is eerst meer onderzoek nodig om de zaak helder te krijgen, stellen de rechters.

Over een ander verzoek van advocaat Stevens moet de rechtbank ook een beslissing nemen. Ze wil dat onder anderen staatssecretaris Teeven en minister Opstelten worden gehoord als getuigen. Ook oud-minister Spies van Binnenlandse Zaken en OM-topman Bolhaar moeten volgens Stevens in het getuigenbankje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl