Melkveehouder Maarten Harmsen uit Hengelo (Gld.)
NOS Nieuws

'We hebben nog wel iets van buffers, maar het moet niet te lang meer duren'

Melkveehouder Maarten Harmsen uit het Gelderse Hengelo heeft nog geen acute betalingsproblemen, maar hij maakt zich wel grote zorgen. Dankzij de lage rente kan hij de aflossing nog net voldoen, maar het wordt wel steeds lastiger. "Het is goed uitkijken wat je doet. De prijzen liggen haast onder de kostprijs. We hebben nog wel iets van buffers, maar het moet niet te lang meer duren."

Vanwege de afschaffing van het melkquotum hebben veel veehouders in de afgelopen jaren met hulp van de bank geïnvesteerd in nieuwe en grotere stallen, extra land gekocht en het aantal koeien uitgebreid. Maar door de lage melkprijs kunnen veel melkveehouders hun rekeningen niet meer betalen.

Die fosfaatrechten en de grondgebondenheid in het wetsvoorstel hakken er behoorlijk in en dat is ook precies waarom ik zo boos werd.

Maarten Harmsen

Ook Harmsen heeft een nieuwe moderne stal gebouwd voor 140 koeien. Juli vorig jaar had hij 100 koeien en dat zijn er nu zo'n 120 geworden. "Het houdt voor mij in dat ik een dikke dertig koeien zal moeten inleveren", zegt hij. "En dat past niet binnen het plaatje dat ik in mijn hoofd had toen ik investeerde in de nieuwe stal."

Om vervolgens weer te kunnen uitbreiden naar de geplande 140 moet hij nog een keer tonnen euro's investeren in fosfaatrechten en extra grond. "Die fosfaatrechten en ook de hele grondgebondenheid hakken er behoorlijk in en dat is ook precies waarom ik zo boos werd."

Veel melkveehouders zitten in financiële problemen

Harmsen zit in een maatschap met zijn vader die hij graag binnenkort wil uitkopen. Het geld dat hij daarvoor nodig heeft, financiert de bank waarschijnlijk niet. Bovendien wordt bij verkoop van het bedrijf nog eens 10 procent op de fosfaatrechten gekort.

De korting bij bedrijfsoverdrachten binnen de familie komt komende week ter sprake in de Tweede Kamer. De hoop en verwachting bij de veeboeren is dat staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) dit gaat aanpassen.

Er is niks mooier dan gewoon lekker boer zijn.

Maarten Harmsen

Toch zou boer Harmsen geen ander vak willen. "Er is niks mooier dan gewoon lekker boer zijn. Als de koeien het lekker doen, daar geniet ik van. Ook al is het soms lastig en voelt de nieuwe wet onrechtvaardig: wat ik hiervoor terugkrijg tussen mijn koeien dat neemt de staatssecretaris mij niet af."

Harmsen blijft positief denken: "De melkprijs zal best weer een keer aantrekken. Daar heb ik wel vertrouwen in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl