Deelnemers aan de EU-top in Brussel
NOS Nieuws

Turks ruilplan voer voor puzzelaars in Brussel

De Europese leiders praten op dit moment over een Turks plan dat volgens premier Davutoglu een oplossing kan bieden voor de vluchtelingencrisis in Europa. Het plan is vannacht op tafel gelegd tijdens een ontmoeting met bondskanselier Merkel en premier Rutte, die als EU-voorzitter fungeert.

In het 'ruilplan' belooft Turkije om alle vluchtelingen die via zijn grondgebied naar de Europese Unie komen terug te nemen. In ruil daarvoor zou de EU meer geld moeten bijdragen en ook voor elke vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling moeten opnemen uit een kamp in Turkije.

Aan dat voorstel zitten veel juridische haken en ogen. Er zijn daarom adviseurs en juristen meegereisd naar Brussel die de tekst nu grondig bestuderen.

Dagen

De EU-leiders hopen dat ze vanavond nog met premier Davutoglu tot afspraken kunnen komen, maar het is niet uitgesloten dat een akkoord nog dagen op zich laat wachten.

Op de top in Brussel kwamen ook de problemen van EU-lid Griekenland aan de orde, waar tienduizenden vluchtelingen verblijven die verder Europa in willen. De andere lidstaten, waaronder Duitsland, toonden begrip voor dat probleem, maar zeiden dat het aan de Griekse regering is om er een oplossing voor te zoeken. De andere landen benadrukten dat ze zelf aan de grens zitten van wat ze aan vluchtelingenopvang kunnen realiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl