Bondskanselier Merkel, premier Rutte en de Italiaanse premier Renzi praten met elkaar tijdens de lunch AFP

Turkije is bereid om alle vluchtelingen die naar de Europese Unie komen, terug te nemen. Dat zou al kunnen ingaan vanaf eind maart. De Turkse premier Davutoglu lijkt deze toezegging te willen doen op de EU-Turkije-top in Brussel, waar wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor het vluchtelingenprobleem.

Maar de EU moet daar wel wat voor terug doen. Voor elke vluchteling die teruggaat naar Turkije moet Europa één Syrische vluchteling opnemen uit een kamp in Turkije. Op de top in Brussel wordt dit ruilsysteem ontvangen als een mogelijke doorbraak.

Als het systeem zou gaan werken en de vluchtelingenstroom verder opdroogt is de EU bereid om ‘als bonus’ boven op dit systeem nog meer vluchtelingen uit Turkije naar Europa te laten komen. 

Om premier Davatoglu zo ver te krijgen, lijkt de EU bereid om nog meer toezeggingen te doen. Op de vergadertafel ligt een plan om de hulpbijdrage aan Turkije te verhogen van drie naar zes miljard euro. Ook zou het visum waarmee Turkse burgers in Europa vrij kunnen reizen sneller worden ingevoerd. 

Ook moet de Europese Unie de toetredingsgesprekken over het Turkse lidmaatschap van de EU serieuzer ter hand gaan nemen. Turkije wil afspraken maken over welke onderwerpen de komende tijd onderhandeld kan worden.

Diner 

De plannen die nu op tafel liggen zijn afgelopen nacht besproken tijdens vooroverleg tussen premier Rutte, die als EU-voorzitter fungeert, bondskanselier Merkel en de Turkse premier Davatoglu.

De eerste besprekingen in Brussel zijn afgerond. De EU-leiders gaan nu tijdens het diner met elkaar overleggen, daarna komt de Turkse delegatie terug om verder te onderhandelen. 

STER reclame