AFP

Er moeten geen Syrische vluchtelingen meer naar Europa komen en Turkije moet de vluchtelingen die geen recht hebben op asiel terugnemen. Pas dan is Nederland bereid vluchtelingen uit Turkije op te halen. 

Dat is wat betreft premier Rutte de inzet tijdens de top over de EU en Turkije van vandaag, zei hij vanochtend in Brussel. 

De woordvoerder van de Turkse premier Davutoglu heeft in een reactie laten weten dat het terugbrengen van het aantal vluchtelingen naar nul een illusie is.

Toezeggingen?

Rutte heeft vannacht tot diep in de nacht gesproken met de Turkse premier Davutoglu en de Duitse bondskanselier Merkel. Op de vraag of er vannacht toezeggingen zijn gedaan, zuchtte de premier diep. "Er zijn veel gesprekken", antwoordde hij uiteindelijk.

'Eerst vluchtelingenstop, dan pas vluchtelingen opnemen'

Voorzichtig optimistisch

Voorafgaand aan de top spreekt de premier, die dit half jaar voorzitter is van de EU, nog met de Griekse premier Tsipras. Na dat gesprek overlegt premier Rutte met Donald Tusk, de president van de Europese Raad. 

Rond het middaguur komen de andere EU-regeringsleiders bijeen voor een gezamenlijke lunch, waar ook de Turkse premier bij zal zitten.

Rutte is voorzichtig optimistisch over de uitkomsten van vandaag. "Ik zie perspectief, maar ik doe dit werk nu vijf en een half jaar en heb geleerd voorzichtig te zijn met het uitspreken van verwachtingen."

STER reclame